S više od dvije godine zakašnjenja održana je konstituirajuća sjednica Komisije odgovorne za reviziju Parlamenta Federacije BiH. Iako članovi Komisije imaju pune ruke posla, jer na razmatranje čekaju izvještaji financijske revizije korisnika proračuna za 2017, 2018. i 2019. godinu, ova sjednica uglavnom je bila posvećana planiranju njenog budućeg rada.

Počinju saslušanja

"Raspravljali smo o svemu onome što smo dobili od Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, kao predmete koji su čekali na rješavanje. Tu su bile i informacije o poslovanju Ureda za reviziju, kao i inicijativa o revidiranju utroška sredstava za vrijeme pandemije. Donijeli smo određene zaključke koji se tiču smjernica za naše buduće djelovanje, jer mi od 5. listopada planiramo početi sa saslušanjima. Do tada će stručne službe Parlamenta FBiH rasporediti članove Komisije u timove, odnosno grupe od po tri člana koje će početi sa saslušanjima. Posla ima jako puno, bliži se kraj godine i moramo raditi punim kapacitetom", izjavila je za Oslobođenje Dženana Hodžić, članica Komisije.

Iako još nema konkretnog plana u pogledu saslušanja, naša sugovornica ističe da će na red doći predstavnici svih institucija koji su dobili negativno ili mišljenje s rezervom. Hodžić smatra da je nedopustivo da se negativna mišljenja ponavljaju.

"Ono što očekujem od Komisije, čija sam članica, jeste da ćemo pristupiti vrlo ozbiljno radu, što podrazumijeva da takvo nešto ne možemo dozvoliti te da za svoj nerad moraju biti sankcionirani proračunski korisnici ako su godinama negativno ocjenjivani ili su imali mišljenje s rezervom. Mogu vam reći da postoje dobra volja i interes članova Komisije da ozbiljno pristupimo rješavanju takvih slučajeva. Moj stav u pogledu institucija koje su negativno ocjenjivane jeste da se mora preispitati zašto dolazi do takvih stvari i moraju se sankcionirati", naglasila je Hodžić.

U Komisiju su izabrani: Ivica Pavković, Marijan Klaić, Miralem Galijašević, Dženana Hodžić, Adis Arapović, Alma Kratina, Elvir Karajbić, Aljoša Čampara, Jasmin Duvnjak, Tomislav Martinović, Ivo Tadić, Slađan Ilić, Drago Puzigaća i Aner Žuljević. Predsjednik Komisije je Pavković, a zamjenik Čampara. Oni će se rotirati svakih šest mjeseci.

Korištenje resursa

Podsjetimo, predstavnici opozicijskih stranaka, ali i oni koji dolaze iz nevladinog sektora ranije su tražili da se ova komisija hitno formira kako bi se uspostavila kontrola trošenja javnog novca i ispravile uočene nepravilnosti. Iz Ureda za reviziju institucija u FBiH su ranije istaknuli da je njihov posao da se osiguraju neovisna mišljenja o izvršenju proračuna, korištenju resursa te upravljanju imovinom, a da je Parlament FBiH taj koji može određenoj instituciji smanjiti proračun ili se odlučiti na poduzimanje drugih mjera.