Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije za 2020. godinu, nije sačinio Plan i program redovnih kontrola, zbog čega nije vršeno praćenje i kontrola izvršenja ugovorenih usluga zdravstvene zaštite, uključujući i sredstava koja su dodijeljena bolnicama u iznosu od 7.300.000 KM, za pružanje usluga bolničke zdravstvene zaštite oboljelima od COVID-a 19, objavio je Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zavod nije vršio kontrolu

Revizija navodi kako to nije u skladu s Pravilnikom o načinu provođenja nadzora i kontrole i ugovorima zaključenim sa zdravstvenim ustanovama u županiji.

''Zavod nije vršio kontrolu primjene ugovornih odredbi koje se odnose na naplatu prihoda od participacija, niti su dostavljani izvještaji o naplaćenim participacijama od zdravstvenih ustanova na teritoriji Hercegovačko-neretvanskog kantona, što nije u skladu sa Odlukom o premiji – učešću osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ-a i ugovorima o pružanju zdravstvene zaštite zaključenim sa zdravstvenim ustanovama'', piše u izvješću.

Revizija, između ostalog, navodi kako sredstva jednokratnog transfera zdravstvenim ustanovama u iznosu od 3.000.000 KM nisu planirana i dodijeljena na osnovu adekvatne dokumentacije, niti su predstavljeni kriteriji raspodjele za pojedinačne iznose utvrđene Odlukom o jednokratnom transferu financijskih sredstava, koju je donio Upravni odbor.

''Ne možemo potvrditi da su sredstva utrošena u svrhu podizanja kvalitete zdravstvenih usluga i da je izvršen nadzor nad njihovim namjenskim utroškom, kako je utvrđeno ugovorima o grantu zaključenim sa zdravstvenim ustanovama'', navodi Ured za reviziju institucija u FBiH.

Dodjele ugovora

Dodaje se kako popis potraživanja i obveza na dan 31. prosinca 2020. godine, kao i usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom, nije izvršen u skladu s odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH i Pravilnika o popisu.

Navodi se kako ugovaranje usluga zdravstvene zaštite za područje Hercegovačko-neretvanske županije vršeno na osnovu Odluke o izboru zdravstvenih ustanova s kojima će Zavod zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga za 2020. godinu, na koju je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a dalo suglasnost u skladu s Odlukom Vlade HNŽ-a.

''Postupak ugovaranja utvrđen Odlukom nije usklađen sa članom 52. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je, između ostalog,  regulirano da će se dodjele ugovora o pružanju zdravstvenih usluga provoditi prema propisima o javnim nabavkama'', navodi se.

Kapitalna ulaganja

Dodaje se i kako Zavod financira kapitalna ulaganja u zdravstvene ustanove po osnovu obveza koje je preuzeo i izmiruje od HNŽ-a (kredit Saudijskog fonda za razvoj i kredit Export-import banke Republike Koreje), iako je financiranje ovakvih ulaganja u zdravstvo isključiva obveza osnivača.

''Vlada HNŽ-a nije imenovala direktora Zavoda ni pet godina nakon isteka mandata, iako je u 2016. godini nadležno ministarstvo uputilo prijedlog Vladi za njegovo imenovanje. Direktor Zavoda imenovan je 2012. godine na period od četiri godine i nakon isteka mandata obavlja tu funkciju'', navodi se.

Navedeno je kako Statutom nisu precizno definirani poslovi iz nadležnosti Upravnog odbora i direktora u dijelu utvrđivanja internih akata koje donosi direktor i davanja suglasnosti Upravnog odbora na akte koje donosi direktor.

''Prema Statutu, direktor za svoj rad odgovara Upravnom odboru i Vladi Kantona i na interne akte, naročito na one kojima su utvrđeni koeficijenti složenosti rada i osnovica za obračun plaće, Upravni odbor treba dati suglasnost. Shodno navedenom, potrebno je izvršiti izmjenu Statuta, jer važećim (iz 2004. godine) nije predviđeno davanje suglasnosti na interne akte koje donosi direktor'', navode revizori.

Plaća direktora

Kažu kako im nije predočen ugovor o radu direktora na osnovu kojeg bi mogli potvrditi na koji način je uređen njegov radnopravni status.

''Ne možemo potvrditi koja sve prava i koristi ima. Napominjemo da nam nije prezentiran ni ugovor zaključen nakon imenovanja iz 2012. godine, kojim je trebao biti utvrđen iznos ugovorene plaće, koeficijent složenosti radnog mjesta i druga prava i koristi koje proističu iz ugovora'', kažu revizori.

Navodi se kako je najveća neto plaća isplaćena u Zavodu u 2020. godini je plaća direktora i iznosila je 5.243 KM, najniža je 685 KM, a prosječno isplaćena neto plaća iznosila je 1.754 KM.

''Nije nam prezentiran ugovor o radu direktora na osnovu kojeg bismo se mogli uvjeriti koja sve prava i koristi mu pripadaju iz radnog odnosa. Shodno tome, ne možemo se uvjerili u ispravnost obračuna plaća direktora, odnosno nisu nam prezentirana ugovorena prava i obaveze direktora, visina koeficijenta složenosti rada, osnovica za obračun plaće ili bruto satnica, kao i druga prava utvrđena Ugovorom o radu direktora nakon posljednjeg imenovanja iz 2012. godine'', kažu revizori.


Bljesak.info