- Papa Franjo u subotu je predvodio misu u Kairu, posljednjeg dana njegove kratke posjete tijekom koje je pozvao muslimanske čelnike na ujedinjenje protiv vjerskog nasilja nakon prijetnji militanata da će ukloniti antičke kršćanske zajednice s Bliskog istoka.

Franjin posjet, čiji je cilj ponovno izgraditi odnose s muslimanskim vjerskim liderima, dešava se tri tjedna nakon što je skupina tzv. Islamske države ubila najmanje 45 osoba u napadima na dvije egipatske crkve. On je svoj posjet iskoristio kako bi uputio snažan apel za vjerske slobode i optužio ekstremiste za narušavanje milostive prirode Boga, javlja Reuters.

Nakon prvog dana ispunjenog sastancima s političkim i vjerskim čelnicima, vrhunac subote bila je misa na stadionu egipatske ratne avijacije, kojoj je, kako navode vatikanski dužnosnici, prisustvovalo 15.000 ljudi, među kojima su bili koptski i anglikanski biskupi.

Građani su počeli rano pristizati, mašući egipatskim i vatikanskim zastavama, kako bi dočekali papu koji je kružio stadionom u vozilu za golf uz zvuk svečanih pjesama u izvedbi zbora i orkestra.

Na kraju mise za katoličku zajednicu, Franjo je blagoslovio Egipat kao naciju koja je među najranijima prihvatila kršćanstvo i ponovio svoj poziv na toleranciju.

- Prava vjera nas navodi da štitimo prava drugih s istim žarom i entuzijazmom s kojim branimo vlastita - kazao je papa, obraćajući se masi.