Albanski ministar unutarnjih poslova Sander Lleshi potvrdio je u utorak medijima da je na teritoriju Albanije uhićen Klement Balili, opasan kriminalac kojeg regionalni mediji već godinama nazivaju i 'balkanskim Pablom Escobarom', prenosi Jutarnji.hr. Detalji uhićenja zasad nisu poznati, osim da se Balili predao albanskim policijskim vlastima nakon 'duge i komplicirane operacije'.

Balili je iz Albanije, gdje je obnašao visoku dužnost šefa gradskog prijevoznog poduzeća u gradu Saranda na jugu zemlje, pobjegao nakon što je susjedna Grčka izdala nalog za njegovo uhićenje, oglasivši ga šefom organizacije za trgovinu drogom.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je Balilijevo uhićenje "veliki korak u borbi protiv organiziranog kriminala", javljaju lokalni mediji. Također, u nejasnom obraćanju Rama je rekao da predaja nije bila dragovoljna, već je rezultat policijske akcije.

Upravo slučaj albanskog kralja narkotika bio je velika prepreka Albaniji u suradnji sa Zapadom. Tako je Donald Lu, američki veleposlanik u Tirani, prošle godine krajem svog mandata poručio kako je slučaj Balili "golem neuspjeh albanske vlasti, tužiteljstva i policije".

"Balili je moćan šef organizirane kriminalne grupe s političkim vezama. Pune dvije godine policija, vlada i tužiteljstvo nisu bili sposobni ili nisu htjeli uhititi ga. Nitko nije iznad zakona. Pozivam premijera Ramu, ministra unutarnjih poslova (tadašnjeg op.a) Xhafaja, policiju i tužitelje da nastave nemilosrdnu borbu protiv organiziranog kriminala", rekao je prije nešto više od mjesec dana tadašnji američki veleposlanik.

Premijer Rama njegove je riječi komentirao rekavši kako je "uhićenje ove osobe iz svijeta kriminala velika nužnost".

"Samo do prije dvije godine on je bio politički važna osoba. No, u suradnji s našim partnerima, ulovit ćemo ga, iako to uopće nije lako", rekao je tada Rama.

Na trojezičnom portalu Exit objavljena je detaljna kronologija slučaja Balili. Sve je počelo opsežnom akcijom grčke policije 9. svibnja 2016. kada je zbog organiziranog kriminala u toj zemlji uhićeno 15 članova zločinačke organizacije. Zaplijenjene su ogromne količine različitih opojnih droga, a ponajviše kokaina.

Grčka policija utvrdila je da je upravo Balili mozak i financijer čitave skupine te je za njime izdala tjeralicu. Grčki mediji Balilija su tada titulirali kao "Baruna trgovine drogom na Balkanu".

Dan kasnije grčki CNN objavio je veliku priču optužujući albanske vlasti da sprječavaju uhićenje Klementa Balilija zbog njegovih snažnih političkih veza. Balili u međuvremenu daje intervju tvrdeći kako nema veze s optužbama, a nakon što biva otpušten s mjesta šefa prijevozničkog poduzeća, 13. svibnja policija ga pokušava uhititi, no ne uspijevaju ga pronaći. Takvo je stanje potrajalo sve do danas.

U više navrata u medijima su objavljivane snimke Balilija kako se zabavlja s prijateljima, a Grčka je Albaniji čak proslijedila čitav spis na deset tisuća stranica koji nedvojbeno dokazuje da je upravo Balili najvažniji član kriminalne skupine za šverc narkotika na Balkanu. Albanija čitavo to vrijeme nije nije uspijevala privesti Balilija pred lice pravde.