Od tosta i jaja za doručak do peciva uz večeru, kruh je neizostavan dio svakodnevnih obroka većine ljudi.

U mnogim slučajevima kruh je vrijedan dio svakodnevne prehrane, uz opcije poput kruha od cjelovitih žitarica, kiselog kruha, proteinskog kruha i ostalih. Neke vrste kruha i pridonose mršavljenju i sniženju krvnog tlaka, kako tvrde istraživanja.

Međutim, postoje neki ozbiljni pokazatelji da vam kruh možda i ne djeluje dobro na zdravlje.

Debljate se

Ako primijetite da brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vrijeme da smanjite unos kruha, pogotovo ako je bijeli kruh vaš izbor ugljikohidrata. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u BMC Public Healthu, konzumacija dvije ili više porcija bijelog kruha dnevno značajno je povezana s rizikom od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti.

Vaš krvni tlak je visok

Bilo da se borite s hipertenzijom godinama ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni tlak povišen, izbacivanje kruha iz prehrane mogao bi biti najlakši način da se te brojke vrate na sigurnije razine.

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da je konzumacija samo jednog komada bijelog kruha jednom ili više puta tjedno povezana s povišenim krvnim tlakom.

Imate ozbiljne grčeve u želucu

Ako ste primijetili da vas želudac boli poslije sendviča, to bi mogao biti znak da je vrijeme da se odreknete kruha. Prema Celiac Disease Foundationu, osobe s celijakijom – imunološkom bolešću izazvanom konzumacijom glutena – često doživljavaju jaku nadutost, bol, proljev i zatvor nakon što pojedu hranu koja sadrži gluten, a sadrži ga većina pekarskih proizvoda.

Razvili ste osip

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probavnog sustava i bubrega, otprilike 10% osoba s celijakijom će razviti herpetiformni dermatitis, koji se obično manifestira u malim, skupljenim papulama i vezikulama koje izbijaju simetrično na leđima, stražnjici, laktovima, koljenima i vlasištu, iako mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela, prenosi Index.

Razine šećera u krvi su vam nestabilne

Ako vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes ili preddijabetes, možda biste trebali promisliti o količinama kruha kojeg konzumirate. Mnogi komercijalno dostupni kruhovi prepuni su rafiniranog šećera, što može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike za osobe čiji šećer u krvi nije adekvatno kontroliran.

Američko udruženje za dijabetes preporučuje da osobe s dijabetesom koje ipak odluče zadržati kruh u svojoj prehrani odaberu kruh čije deklaracije navode cjelovite žitarice kao prvi sastojak.

(www.jabuka.tv)