Kako nam se približava sezona prehlada i gripe, nutricionisti dijele kojim bismo se namirnicama trebali opskrbiti kako bismo ojačali naš imunološki sustav.

Od borovnica do lisnatog zelenog povrća i đumbira, ovih deset namirnica osigurat će da prebrodite zimu bez ikakvog kašlja.

Male, ali moćne – borovnice

Mnogi nutricionisti hvale borovnice zbog svojstava jačanja imuniteta. Prepune antioksidansa, kalija i vitamina C, borovnice su među liječnicima i nutricionistima izbor broj 1 za jačanje imuniteta.

Ovo moćno voće sadrži flavonoide, ali i vitamina A, vlakna i magnezij. Prema istraživanju Sveučilišta u Aucklandu, konzumacija flavonoida, koji se nalaze u borovnicama, smanjila je šanse odraslih da se prehlade za 33 posto. Osim što su popularan lijek za prehladu, borovnice su poznate i po tome što pomažu u prevenciji bolesti srca, snižavaju krvni tlak i poboljšavaju rad mozga i pamćenje, navodi Healthline.

Ljekovite gljive

Prema internistici Nancy Rahnama, gljive su bogate vitaminom D, zbog čega je manja vjerojatnost da ćete se prehladiti ili dobiti gripu. Uvrštavanjem gljiva u svakodnevnu rutinu možete ojačati svoj imunološki sustav. Naime, ovo povrće bogato je antioksidansima koji štite od srčanih bolesti i raka, čak i od oštećenja uzrokovanih starenjem.

Gljive su također odličan izvor selena, koji ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Selen pomaže smanjiti oksidativni stres u vašem tijelu, što smanjuje upalu i jača imunitet, prema Healthlineu

Pored vitamina D, gljive su bogate i vitaminima B skupine. Oni uključuju riboflavin, niacin i pantotensku kiselinu, koji pomažu u zaštiti zdravlja srca, ali i u sprječavanju običnog kašlja i prehlade.

Opskrbite se đumbirom

Đumbir ima nekoliko protuupalnih svojstava za koja se zna da povećavaju šanse u borbi protiv virusa. On se bori protiv upala u tijelu, dok istovremeno podiže razinu kalcija. Povećanje količine kalcija u stanicama pomaže u ublažavanju uobičajenih simptoma prehlade, poput grlobolje, upale u plućima i smirivanju mučnine koja često dolazi s gripom, kao i ublažavanju općih bolova u tijelu uzrokovanih prehladom.

Đumbir se može popiti u obliku čaja ili pojesti s medom i jedan je od najpopularnijih kućnih lijekova za jačanje imuniteta zahvaljujući spoju gingerolu.

Prema Journal of Ethnopharmacology, svježi đumbir pomaže spriječiti da se respiratorni virusi vežu za stanice gornjeg dišnog sustava i inficiraju ih. Korijen đumbira također može inhibirati proizvodnju sluzi i riješiti se začepljenja, kao i smanjiti rizik od raka, poduprijeti zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšati probavu, nabraja Medical News Today.

Trebate dodatnu količinu vitamina C? Zgrabite papriku

Iako su citrusi poznati po vitaminu C, mnogi se iznenade kada saznaju da paprike zapravo imaju tri puta veću količinu vitamina koji se bori protiv bolesti i može pomoći u jačanju imunološko sustava.

Vitamin C je esencijalni vitamin, što znači da ga vaše tijelo ne može samo proizvesti, i ima mnoge prednosti koje pomažu ojačati obranu vašeg tijela od bolesti. Osim vitamina C, paprike sadrže i vitamin B6, koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, vitamin K1, koji poboljšava zdravlje kostiju, i vitamin E, koji je neophodan za zdrave živce i mišiće.

Ovo povrće također je bogat izvor beta-karotena, koji jača imunološki sustav i održava vaše oči i kožu zdravima. Prema Healthlineu, paprike mogu poboljšati zdravlje očiju i spriječiti anemiju.

Prava snaga je u češnjaku

Ako želite ostati zdravi ove zime, češnjak bi trebao biti svakodnevno na vašem jelovniku. Prema nutricionistima, on pomaže u borbi protiv infekcija, ali i smanjuje trajanje infekcije ako se slučajno razbolite.

Prema studiji u časopisu Clinical Nutrition Journal, ekstrakt češnjaka može skratiti trajanje prehlade za 61 posto. Drugo istraživanje pokazalo je da su prehlade bile znatno kraće i manje teške za one koji su jeli 2.56 grama odležanog ekstrakta češnjaka dnevno, u usporedbi s onima koji nisu uključivali češnjak u svoju prehranu.

Češnjak također djeluje protuupalno i može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka.

Zaštite se od virusa slatkim krumpirom

Slatki krumpir mnogo je više od omiljene jesenske hrane. Ovo škrobno povrće prepuno je vitamina i antioksidansa koji pomažu u jačanju vašeg imunološkog sustava. Batat je bogat vitaminom A koji pomaže u borbi protiv virusa i podržava imunološki sustav. Sadrži i vitamin C te pomaže u poboljšanju vida, jačanju funkcije mozga i poboljšanju zdravlja crijeva.

Pobijedite prehlade uz brokulu

Brokula je puna vitamina koji jačaju imunitet. Na prvom mjestu sadrži vitamine A, C, i E, ali i beta-karoten, kalij, magnezij, cink, željezo i niz vitamina B skupine.

Dodajte malo začina – uzmite kurkumu

Jarko žuti korijen glavni je začin u mnogim kulturama, a sadrži čarobni spoj kurkumin, koji pruža mnoge zdravstvene prednosti.

Istraživanja pokazuju da kurkuma može aktivirati T-stanice, B-stanice, makrofage, neutrofile i dendritične stanice, kao i pojačati tjelesne reakcije antitijela. To znači da začin ne jača samo imunološki sustav, već i pomaže u smanjenju učinaka artritisa, alergija, astme, ateroskleroze, bolesti srca, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i raka.

Također potiče rast korisnih sojeva bakterija u crijevima, poboljšava probavu i smanjuje broj bakterija koje uzrokuju bolesti.

Nema brige kad jedete špinat

Ovo zeleno lisnato povrće prepuno je antioksidansa i hranjivih tvari poput vitamina E i C, koji pomažu imunološkom sustavu da pobijedi infekcije. Špinat je bogat vitaminom C i prepun brojnih antioksidansa i beta karotena. Krcat je kalijem, folatom, željezom, luteinom i omega-3 masnim kiselinama. Također može pomoći u održavanju dobrog vida zbog visoke razine klorofila i održavanju zdravih kostiju zbog vitamina K.

Otjerajte prehladu kivijem

Ovo voće je možda maleno, ali obiluje vitaminima, mineralima i biljnim spojevima. Kivi sadrži vitamin C i E, a bogat je i karotenoidima poput luteina, zeaksantina i beta karotena. Studije pokazuju da prehrana bogata karotenoidima može pomoći u zaštiti od bolesti srca i raka.

Istraživanja su pokazala da samo jedan kivi dnevno može pomoći u postizanju optimalne razine vitamina C u krvi. Studija provedena na 15 muškaraca s niskom razinom vitamina C pokazala je da je jedenje jednog kivija dnevno tijekom šest tjedana bilo dovoljno da se postigne zdrava razina vitamina C.

Kivi također sadrži netopiva i topiva vlakna koja pomažu zdravlju probave, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i podržavaju zdravlje srca.