U mnogim domovima nakupljanje vlage prolazi nezapaženo sve dok se ne pojave znakovi oštećenja, neugodni mirisi u domu ili čak zdravstveni problemi kao što su alergije i poteškoće s disanjem.

Vlaga se često nakuplja i zadržava na mjestima gdje je ventilacija ograničena, kao što su prostori iza ormarića, duž vanjskih zidova i oko "toplinskih mostova". Ne riješite li ovaj problem na vrijeme, vlaga će postati glavni neprijatelj vašeg zdravlja, nekretnine u kojoj živite i kvalitete zraka koji udišete.

Inače, idealna vlažnost zraka za naše zdravlje i dom zimi je između 40 i 60 posto, a ljeti 40 do 55 posto, a sve što prelazi te vrijednosti znak je hitnog rješavanja problema.

Vlaga u domovima može doći iz raznih izvora, uključujući svakodnevne aktivnosti kao što su kuhanje, tuširanje i sušenje rublja u zatvorenom prostoru. Kada topao, vlažan zrak dođe u dodir s hladnijim površinama, poput vanjskih zidova ili poleđine zidnih ormarića, hladi se i kondenzira u kapljice vode, što rezultira vlagom, prenosi Espreso.

Nadalje, toplinski mostovi su još jedan ključni faktor koji utječe na nakupljanje vlage u zatvorenom prostoru. Riječ je o područjima na zgradi koja imaju sposobnost boljeg prijenosa topline od okolnih materijala, bilo zbog nepravilnosti u konstrukciji, bilo zbog loše izolacije. Na primjer, metalni okviri prozora, loše izolirana vrata i spojevi između zidova mogu stvoriti hladne zone koje privlače kondenzaciju, čime se pogoršava problem vlage.

Često zaboravljamo na prostore iza ormara koji su idealno mjesto za nakupljanje vlage, pogotovo ako su stranice ormara uz vanjske zidove. Ovi komadi namještaja zadržavaju vlažan zrak u prostoru između sebe i zida na koji su naslonjeni.

S vremenom dolazi do stvaranja plijesni, koja ne samo da oštećuje ormar i zid, već može uzrokovati ustajao i neugodan miris te predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, posebno za osobe s alergijama ili respiratornim problemima, piše Klix.ba