Nedavno je objavljen prilično alarmantan članak na AltHealthWorks.com o lažnoj riži u SAD-u koja se proizvodi u Kini. Ta riža je, vjerovali ili ne, napravljena od plastike ali nakon objave tog ružnog saznanja nadležni, koliko je poznato, nisu poduzeli ništa.

Plastična riža? Zvuči opasno, jer gutanje čak i male količine plastike je strašno za probavni sustav i hormone. BPA (Bisfenol A je kemijski spoj s dvije funkcionalne skupine fenola) u plastici imitira estrogen a ovaj hormon postaje raketom u tijelu kada se bisfenol proguta. Gutati plastičnu rižu, u osnovi, znači tražiti ranu smrt od raka.

Nije rijetkost čuti nešto ludo iz Kine ali podaci o sumnjivoj hrani uvijek su posebno neugodni. Kina koristi svoje inovativne metode kako bi tehnološki proizvodi, igračke i ostala roba široke potrošnje bili jeftiniji, ali primjena tog načina razmišljanja o hrani je još opasnija. Vrlo je zabrinjavajuće koliko su neke kompanije spremne ići daleko u utrci za profitom. Ovo je deset prehrambenih proizvoda koji su posebno opasni.

1. Tilapia
Tilapia, poznata i kao 'vodena piletina', najčešće je uzgajana riba u Kini i ujedno jedna od najgorih i najnezdravijih riba na koju se može naići. Uzgaja se u malim bazenima otpadnih voda, otporna je, selektivnim uzgojem znanstvenici su dobili današnju industrijsku vrstu: veliku, mesnatu ribu malene glave i sićušnog repa, s unutarnjim organima koji omogućuju brzu apsorpciju hrane. Jednostavno se uzgaja i savršena je za proizvodnju jer doseže prodajnu težinu od jednog kilograma za otprilike devet mjeseci. Amerikanci pojedu više od 250 milijuna kilograma tilapije, svi je žele, osobito škole i bolnice, jer nema okus ribe. U usporedbi s drugim vrstama, tilapija sadrži relativno male količine zdravih masnih kiselina omega3. Kina, u kojoj nadzor nad uzgajalištima gotovo i ne postoji, izvozi je smrznutu, u paketima s ugljičnim monoksidom kako bi se očuvala boja a riba doimala svježom kad se otopi radi maloprodaje.

2. Bakalar
Bakalar je samo još jedna vrsta ribe koja se uzgaja u Kini. Popularna riba nije zdrava jer ne živi u moru nego u vlastitom otpadu. Trenutno nešto više od polovine bakalara koji se plasira u SAD dolazi iz Kine.

3. Sok od jabuke
Vjerovali ili ne, barem polovina traženog soka od jabuke koji se proda u SAD-u dolazi iz Kine, koja je najveći proizvođač pesticida u svijetu i nema praksu isticanja podataka o svim sastojcima i razini kontaminacije hrane. Voćni sok je, osim toga, izrazito bogat šećerom.

4. Obrađene gljive
Američki inspektori su pronašli zaražene gljive iz Kine. Neki proizvođači u Kini spremni su obilježiti prerađene gljive kao organske samo da bi povećali svoju dobit. No i običnim "guglanjem" lako je uočiti da postoje brojna potpuno lažna "otajstva gljiva" u Kini, odakle na tržište dolazi čak 34% obrađenih gljiva. Učinite najbolje što možete, ako volite gljive kupite lokalne i istinski organske!

5. Češnjak
Još prije desetak godina bilo je slučajeva kad bi inspekcije pronašle zaraženi češnjak iz Kine, ali i danas njegova prodaja nije posve isključena. Riječ je o tome da se češnjak, više nego obilato, prska kemikalijama. Tako tretiran ostavlja loš okus u ustima. Kineski češnjak je preplavio zapadna tržišta, a čak trećina koja se proda u SAD-u je iz Kine.

6. Piletina
Godine 2013. američko ministarstvo poljoprivrede odobrilo je prodaju kineske piletine u Americi. Mnogi stručnjaci su zabrinuti za ispravnost jer dolazi iz zemlje u kojoj je još prisutna ptičja gripa i bolesti koje se prenose hranom. Osim toga, u toj mnogoljudnoj zemlji ekološki standardi su vrlo niski a zagađenje potencirano masovnom proizvodnjom i prljavom industrijom.

7. Plastična riža
Smatra se da je lažna, plastična riža, zapravo napravljena od krumpira i sintetičke smole. Kad se kuha ostaje tvrda i nije poput obične riže. Smatra se da dugoročni učinci ove hrane mogu biti kancerogeni.

8. Blato (prodaje se kao crni papar)
Papar je u povijesti služio čak i kao zamjena za novac a danas dobavljači u Kini znaju prikupiti blato (toksično?) i prodati ga kao crni papar. S dodatkom brašna nudi se kao bijeli papar. Logika je, ako prodaješ daleko od kuće stvari možeš nazvati kako hoćeš! Pogotovo u Kini, gdje nema puno odgovornosti i dužne pažnje prema hrani, niti sigurnosno-regulatornih sustava.

9. Industrijska sol
Industrijska sol neprikladna je za prehranu ljudi ali ipak se zna naći u prodaji kao kuhinjska. Industrijska sol može uzrokovati mentalne i fizičke tegobe, osobito probleme s usporenim radom štitnjače, kao i poremećaje reproduktivnog sustava.

10. Grašak
Još jedan ludi, nestvarni proizvod, lažni grašak pronašli su 2005. godine. Lažni grašak je stvoren sa sojom, zelenom bojom i natrijevim metabisulfitom (kemikalijom koja se koristi za izbjeljivanje i kao konzervans). Ovu boju nije dopušteno koristiti na proizvodima jer bi to moglo izazvati rak, kao i spriječiti prirodnu sposobnost apsorpcije kalcija. Ovaj grašak također neće omekšati kada se kuha, a voda dobije neprirodno zelenu boju. Dakle, izbjegavajte grašak iz Kine.

Slobodna Dalmacija