Portal Well Tuned izdvojio je sedam namirnica, odnosno voća i povrća, koja mogu biti vrlo opasna po vaše zdravlje.

Uglavnom već svi znamo koje namirnice moramo termički obraditi ili samo obraditi da bi one bile jestive, od mesa, tijesta, jaja, gljiva, no jeste li znali da neke namirnice u vašem kućanstvu sadrže i vrlo opasna, pa čak i otrovna svojstva. Portal Well Tuned izdvojio je sedam namirnica, odnosno voća i povrća, koja mogu biti vrlo opasna po vaše zdravlje.

Sjemenke jabuka i koštičavog voća

Sigurno ste barem jednom zagrizli košticu jabuke ili nekog drugog sličnog voća i usta vam je ispunio gorak okus. E taj okus je zaštita jabuke od potencijalnih grabežljivaca i koriste ga kako bi pokvarile okus ljudima i životinjama. Okus dolazi od kemikalije zvane amigdalin, koji se, pazite sada, pretvara u cijanid kada se pomiješa s kiselinom u ljudskom želucu. Od par koštica vam neće biti ništa, ali od veće količnine bi moglo biti svačega.

Nedovoljno kuhani grah

Brojne mahunarke mogu naškoditi želucu ako ih se nedovoljno dobro skuha, a posebno to vrijedi za grah. Crveni grah sadrži kemikaliju fitohemaglutinin koji izaziva mučninu, proljev i povraćanje, ako ga se ne pripremi dovoljno dobro. Ako ga se dobro skuha, ova će se kemikalija razgraditi.

Korjen, stabljika i listovi rajčice

Iako je sama rajčice slasna i ukusna, sve ostalo na njoj baš i nije. Naime, listovi, korijen i stabljika račjice sadrže alkaloid tomatin koji je u većim količinama toksičan. Srećom sve što vam se može dogoditi jest da imate želučane tegobe. No, malo su opasnije za životinje.

Proklijali krumpir

Krumpir se može jesti čak i kada proklija, ali ipak na njemu postoje djelovi koje bi trebalo ukloniti jer su opasni. Klice sadrže spojeve koji mogu izazvati glavobolju, povražanje i neke druge probavne simptome. Kora krumpira također sadrži te spojeve, ali biste je morali jesti u velikim količinama da biste se razboljeli i zato se krumpir, termički obrađen, može jesti s korom. No, ako na kori primijetite zelene i crne mrlje, uklonite je.

Listovi rabarbare

Listovi rabarbare imaju visok sadržaj oksalne kiseline, koja može uzrokovati, vjerovali ili ne, zatajenje bubrega ili bubrežne kamence ako se konzumira u velikim količinama. Zanimljivo, tijekom Prvog svjetskog rata zabilježen je čak i jedan smrtni slučaj, kada su listovi rabarbare preporučeni kao izvor hrane. No, trebali biste je konzumirati u ogromnim količinama da biste se otrovali. Isto tako, taj isti spoj nalazi se i u znatno manjim količinama u špinatu, brokuli, cvjetači i prokulicama.

Bobice šparoga

Šparoge obično beremo ili kupujemo kada su već izrasle i rijetko kada će tko doći u doticaj s njihovim bobicama, a možda je tako i bolje jer su one dosta opasne. Njihove bobice sadrže steroid koji može izazvati povraćanje, proljev i bolove u želucu. No, one su veoma opasne za pse, pa tako pazite da ih ne pojede negdje u divljini.

Sirovi indijski oraščići

Indijski oraščići zapravo nisu oraščići već je riječ o sjemenkama indijskog oraha. Ljuske indijskog oraščića prekrivene su anakardinskom kiselinom, koja je srodna kiselini koja se nalazi u otrovnom bršljanu. Indijski oraščići se zbog toga nikada neće prodavati u ljusci, već uglavnom uvijek dolaze termički obrađeni.