Koliko je zdravlje srca važno znamo svi, ali mnogi zaboravljaju kako bubrezi igraju veliku ulogu u našem zdravlju pa je prevencija bolesti najvažniji korak.

Na sreću to se lako može postići i samo ako promijenimo neke navike koje im štete, a cilj je prevenirati bolesti i održati tijelo zdravim. Naravno ne smijemo zaboraviti niti zdravlje srca pa u nastavku donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje, piše Ordinacija.hr.

KORISTITE VIŠE ZAČINA NEGO SOLI

Među smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o unosu kuhinjske soli.

Za zdravlje srca i krvnih žila poželjno je unositi do 5 g (jedna čajna žličica), dok u Hrvatskoj prosječni građanin unosi čak duplo veću količinu - od 11,6 g. Prije svega umjesto industrijski prerađenih proizvoda koristite što više svježih, prirodnih namirnica te hranu solite “štedljivo“ i nastojte sol zamijeniti zdravijim alternativama. Kuhinjsku sol odlično će nadomjestiti začinsko bilje koje je bogato mineralima. Osim što fino oplemenjuje okus jela, začinsko bilje sadrži brojne ljekovite sastojke što jačaju imunitet i poboljšavaju probavu.

Umjesto soli možete dodati origano, bosiljak, kopar, majčinu dušicu (timijan), ružmarin, metvicu, lovor, mažuran, kadulju, kardamom, peršin, sjemenke celera, crni papar... Na ovoj promjeni će vam i srce biti zahvalno.

PAZITE KAKO KORISTITE TABLETE PROTIV BOLOVA

Svi imamo naviku uzimanja tableta protiv bolova, ali nismo svjesni da to može biti štetno. Iako nisu štetni ako se koriste u malim količinama dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno djeluje na tkivo i strukturu bubrega te mogu otežati dotok krvi u bubrege. Nova studija objavljena u magazinu New England Journal of Medicine otkriva kako je u prosjeku oko 5000 slučajeva zatajenja bubrega u Americi rezultat pretjeranog korištenja nekih lijekova protiv bolova. Savjet je da pripazite s potrošnjom lijekova, a pametno je o tome razgovarati i s liječnikom.

PREHLADA SE MORA TRETIRATI KAO OZBILJNO STANJE

Stručnjaci navode kako par puta u godini svi patimo od obične prehlade ali se pritom ponašamo kao da se ništa ne događa, a upravo tako organizmu možemo nanijeti štetu. Prehlada koja se ne liječi će potaknuti tijelo da proizvodi mnogo antitijela, što je rizik za bubrege.

AKO MORATE NA TOALET – ODITE ODMAH

Nekada vam se dogodi da se jednostavno morate strpjeti prije nego odete obaviti svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro za vaše bubrege. Ako radite to svakodnevno, svakako prestanite jer šteti zdravlju vaših bubrega. Zapamtite da je urin pun štetnih bakterija koje će u nekom trenutku pronaći put do bubrega i tu nastaje problem. Kad osjetite da morate na toalet, odite odmah!

PRESTANITE PUŠITI

Pušite li samo par cigareta na dan – i to je previše, a do danas svi znamo koliko je duhanski dim opasan i za kardiovaskularno zdravlje. Kada pušite, proizvodi se kreatinin u tijelu koji će pronaći svoj put do bubrega i negativno na njih utjecati. Bolesti koje utječu na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog tlaka, također pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

SUŠENE MARELICE JEDITE RIJETKO

Marelice su bogate vitaminom A i C kao i vlaknima, ali sadrže i velike količine kalija koje mogu štetiti zdravlju bubrega. Samo jedna mala porcija marelica sadrži oko 1500 mg kalija, što je oko 75 posto preporučene dnevne doze.

SUŠENE ŠLJIVE, DATULJE I GROŽĐICE

Ako imate već postojećih problema s bubrezima, stručnjaci savjetuju da ih jedete što manje jer i ovo voće sadrži puno kalija. Bolja su zamjena šljive, ali i ako nemate problema s bubrezima radije jedite svježe voće jer često sadrži puno manje šećera.

DOVOLJNO SPAVAJTE

San je iznimno važna sastavnica našega zdravlja i nedovoljno sna neće omogućiti vašim bubrezima potreban odmor koji im je potreban za regeneraciju cijelog organizma ali i bubrega. Prema istraživanju provedenom na sveučilištu Chicago, osobe koje svaku noć odspavaju minimalno 7 sati imaju i 19 posto manje šanse da će se kod njih razviti bolest bubrega.

TABLETE KOJE VAM LIJEČNIK PREPIŠE UVIJEK MORATE POPITI DO KRAJA

Puno je onih koji imaju groznu naviku da prestanu piti antibiotike čim osjete da im je malo bolje, a to se nikako ne smije raditi. Oni se piju s razlogom, a ako promijenite rutinu, to može iz ravnoteže izbaciti i rad bubrega.