Svim ovisnicima o kofeinu kava je najvažniji napitak dana. Pijemo ju zato što nam daje osjećaj razbuđenosti i poletnosti.

No taj osjećaj ne traje dugo, osobito ako koristiš umjetne zaslađivače ili piješ neku od instant mješavina kave (kava + šećer + vrhnje).

Takvi napitci će te samo privremeno “podići”, ali ćeš vrlo brzo ostati bez energije i ponovno biti jednako pospana kao kada si ustala. Predlažemo da umjesto kave pokušaš konzumirati neke druge namirnice koji su mnogo bolji razbuđivači.

Voda

Vrlo je važno tijelu osigurati dovoljno tekućine. Kada mozak nema dovoljno tekućine, radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano. Zato je najbolje, čim ustanete, popiti čašu vode. Jednak učinak ima i u poslijepodnevnim satima – kada već i zaboravimo na to da nismo popili dovoljno tekućine i jedva gledamo, najbolje je popiti čašu vode i tijelu osigurati potrebnu tekućinu, piše Gloria.hr.

Zobena kaša

Iako ju mnogi jedu za doručak, uz nju svejedno popiju i šalicu kave. No, to zaista nije potrebno. S obzirom na to da zobena kaša ima nizak glikemijski indeks, osigurat će ti dovoljno energije i osjećaj sitosti za sljedećih nekoliko sati. Kada tijelo ima energije – nije umorno!

Zeleno lisnato povrće

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali zeleno lisnato povrće (poput špinata, peršina, celera, blitve, kelja…) sadrži puno vitamina B koji pomaže pretvoriti hranu u energiju. Započni dan nekim lijepim zelenim smoothiejem umjesto kavom!

Chia sjemenke

Male, dobro poznate super sjemenke, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu ubrzati rad mozga te pomažu u borbi protiv umora. Također, zbog svoje velike mogućnosti apsorpcije tekućine, chia sjemenke ubrzavaju metabolizam i osiguravaju nam osjećaj hidratiziranosti i budnosti. Kako ih je malo nezgodno jesti same, dodaj ih u zobenu kašu ili smoothie i osiguraj si duplu dozu razbuđivanja!

Jaja

Ne kaže se uzalud: “Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”. Naime, proteini iz jajeta, tijelu pružaju mnogo energije koju ćeš imati tijekom cijelog dana. Izbor pripreme jaja je velik, možeš ih ispeći na oko, napraviti s njima kajganu, omlet ili ih skuhati. Možeš, na primjer, spojiti jaja i neko zeleno lisnato povrće u sjajan omlet i napraviti pravu energetsku bombu.

Iako znamo kako ćeš se teško odreći omiljene šalice kave, ovi prijedlozi i nisu tako loši. Barem jednom tjedno pokušaj se razbuditi nečim drugim, a ne kavom.