Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava visoku kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga.

Procjenjuje se da se svake godine polovica proizvedene hrane baci, točnije od 1,2 do dvije milijarde tona. Potaknut tom činjenicom britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao. Pokrenuo je Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja.

- Najvažnije od svega jest educirati javnost o kvarljivosti hrane. Treba razlikovati namirnice s oznakom "Najbolje upotrijebiti do" i "Upotrijebiti do". "Najbolje upotrijebiti do" označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga roka ako se čuva ispravno. Za razliku od toga, "Upotrijebiti do" označava rok trajanja hrane koja je brzo pokvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja - istaknuo je Dan Cluderay.

10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja:

Čips - sol koju sadrži produljuje vijek trajanja.
Čokolada - šećer koji sadrži produljuje vijek trajanja.
Kečap - umaci poput kečapa mogu trajati do godinu dana ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Jogurt - može trajati do šest tjedana nakon roka trajanja.
Tvrdi sir - ovi sirevi traju dulje od mekih kao što su brie i camembert.
Mlijeko - sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Jaja - valjanost jaja možete provjeriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
Kruh - može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Važno je samo da nema plijesni.
Riža - može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Voće i povrće - ako nema plijesni i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.

Ekspress.hr