Poštovani,

Na općinskom mediju „Ramski vjesnik“ dana 01.07.2021. objavljen je članak u kome načelnik općine gospodin Jozo Ivančević, obilazi gradilište „put prema Šćitu“ i daje intervju u kome nas upoznaje o terminu završetka istih, te se osvrće na izvođenje radova na lokalnim putovima (pod lokalnim putovima načelnik misli vjerojatno i na završetak radova prema Orašcu), te  ističe: ”O svemu možemo otvoreno i transparentno govoriti. Radovi na putu Izlaz-Orašac su već SADA trebali biti u punom jeku, SVA SREDSTVA SMO OSIGURALI…..Osnovni, razlog, javnost neka slobodno zna, problem jest  u natječajnoj proceduri koja je u tijeku. Pojavile su se žalbe određenih izvođača koji osporavaju natječaj. Poštujući zakonske okvire i procedure, ne smijemo nikoga trenutno uvesti u radove dok se žalbe ne okončaju. Kada Žalbena komisija kaže da možemo nastaviti s radovima, odmah ćemo krenuti s istima.“

Kao jedan od ponuđača, dužni smo iz moralnih razloga, upozoriti na navode načelnika Općine i upoznati javnost da je ŽALBA PRAVNI LIJEK PONUĐAČA,  a natječajne procedure sve više liče na POGODOVANJE I DOGOVARANJE.

Da pojasnimo:

Općina Prozor-Rama je raspisala natječaj: „Sanacija i asfaltiranje lokalnih cesta i ulica s prilazima na području općine Prozor-Rama“ s rokom predaje ponuda do 20.04.2021. do 12 sati (za predmetnu nabavu predviđeno je potpisivanje OKVIRNOG UGOVORA SA VRIJEDNOŠĆU DO, pazite sad,  5.000.000,00 KM slovima: petmilijuna KM) pristigle su 3 ponude:

1. Grude Putovi d.o.o sa ponuđenom cijenom od 15.505,20KM
2. Livno Putevi d.o.o sa ponuđenom cijenom od 12.973,15KM
3. JV HP Investing d.o.o, Graditelj Svratišta d.o.o Prozor Rama i Gradinvent d.o.o, Mostar sa ponuđenom cijenom od 10.815,90KM (ekonomski najpovoljnija ponuda)

Nakon evaluacije (analize) ponuda i odugovlačenja s konačnim rezultatima dva mjeseca ugovor se dodjeljuje firmi Livno putovi, a ekonomski najpovoljnija ponuda JV HP Investing d.o.o, Graditelj Svratišta d.o.o Prozor Rama i Gradinvent d.o.o Mostar se odbacuje kao neprihvatljiva.

Postavlja se pitanje:

Zašto se odugovlačilo s rezultatima dva mjeseca?

Zašto je ekonomski najpovoljnija ponuda odbačena?

U prilogu zapisnik o radu povjerenstva i odluka - OVDJE

NAŽALOST, OVO NIJE prvi natječaj na kojem se dodjeljuju poslovi  firmama sa ekonomski skupljim ponudama, navesti ćemo primjer Izgradnja dječjeg vrtića u Prozor Rami i Izgradnja tržnice u Prozoru, na kojima se očito vođeni ISTIM PRINCIPIMA odbacuju ekonomski najpovoljnije ponude.

Izgradnja dječjeg vrtića u Prozor-Rami

Općina Prozor-Rama je raspisala natječaj: „Izgradnja dječjeg vrtića u Prozor-Rami„.

Pristiglo je 8 ponuda: cijena vodeće ponude A3 Široki brijeg i Komgrad d.o.o Prozor-Rama s ponuđenom cijenom i uračunatim  popustom iznosila je 2.205.814,58 KM (bez Pdv-a).

Drugorangirana ponuda Graditelj Svratišta d.o.o Prozor-Rama, GS Građenje d.o.o Prozor-Rama i Energo d.o.o Prozor-Rama s ponuđenom cijenom i uračunatim popustom  od 2.257.256,26 KM (bez Pdv-a).

Nakon evaluacije (analize) ponuda i odugovlačenja s konačnim rezultatima tri mjeseca (razlog dobro poznat komisiji za ocjenu ponuda) drugorangirana (prvorangirana) ponuda domaćeg ponuđača Graditelj Svratišta d.o.o Prozor-Rama, GS Građenje  d.o.o Prozor-Rama i Energo d.o.o Prozor-Rama se kvalificira kao neprihvatljiva, a  ugovor se dodjeljuje firmi A3 d.o.o Široki Brijeg, nakon ispravke „računske greške“ (greška u zbrajanju, množenju) po cijeni od 2.485.501,46KM (bez Pdv-a) (dakle cijena za ugovor  veća za 279.686,88KM bez Pdv-a).

Jasno je iz navedenog da je drugorangirana domaća ponuda bila prvorangirana ili je pak smetala.

Postavlja se pitanje:

Greška ili dogovor?

Zašto domaće firme ne mogu raditi u općini Prozor-Rama KAO GLAVNI IZVOĐAČI RADOVA?

Zapisnik vrtić - OVDJE

Izgradnja tržnice u Prozoru, faza II

Općina Prozor-Rama je raspisala natječaj: „Izgradnja  tržnice u Prozoru , faza II“

Pristiglo je 6 ponuda: cijena vodeće ponude Gradinvent d.o.o Mostar i JIM d.o.o Mostar s ponuđenom cijenom i uračunatim popustom 1.221.767,01 KM  (bez Pdv-a).

Drugorangirana ponuda A3 d.o.o  Široki Brijeg s ponuđenom cijenom i uračunatim popustom 1.339.309,89KM (bez Pdv-a)
Nakon evaluacije (analize) ponuda  i odugovlačenja s konačnim rezultatima  dva mjeseca ugovor se dodjeljuje firmi A3 d.o.o  Široki Brijeg po cijeni od 1.365.187,06 KM (bez Pdv-a), a ekonomski najpovoljnija ponuda Gradinvent d.o.o Mostar i JIM d.o.o Mostar se odbacuje kao neprihvatljiva.

Postavlja se pitanje:

Slučajno ili dogovoreno?


Prilog tržnica - OVDJE

Nakon gore provedenih javnih nabavki postaje jasno da se u općini Prozor-Rama „natječajnom procedurom“ uporno eliminiraju isti ponuđači, a u ovom slučaju i ekonomski najpovoljnije ponude, čime je u navedenim slučajevima oštećen općinski proračun za najmanje 1.000.000,00 KM, a razlozi su, očito, dobro poznati samo vladajućoj strukturi koja se smatra apsolutno nedodirljivom. I naravno transparentnom iznad svega.

Tomislav Markešić dipl. ing. građ
Graditelj Svratišta d.o.o Prozor, Rama
                    
Tomislav Iličić, dipl. ing.građ
Gradinvent d.o.o Mostar

DOSTAVLJENO:
www.ramski-vjesnik.ba
www.rama-prozor.info
www.radio-rama.info