Greška u automatskom sustavu možda je pridonijela smrtonosnom sudaru vlakova koji se ovog tjedna dogodio u Italiji, objavio je u srijedu istražitelj tijekom istrage o uzrocima ove nesreće u kojoj je poginulo 27 ljudi.

"Na ovom dijelu nema automatskog sustava", rekao je glavni policijski istražitelj Giovanni Meoli novinama Corriere della Sera, dodavši da se još uvijek "koristi stari telefonski sustav", piše Hina.

Spasioci su već pronašli snimač podataka jednog od vlakova u pokušaju da otkriju je li za nesreću odgovorna ljudska ili tehnička greška. Tužitelji obližnjeg grada Tranija istražuju optužbe za ubojstvo iz nehaja, iako one nisu usmjerene na neku osobu.

Sudar dvaju vlakova dogodio se u utorak ujutro na jednostrukim tračnicama između Corata i Andrije, sjeverno od lučkog grada Barija. Ozlijeđeno je oko 50 ljudi.

Za dio željezničke pruge gdje se nesreća dogodila dugo se govori da treba renoviranje te proširenje na dvije tračnice, no taj se zahvat odgađao. Pošto nije bilo automatskog sustava, šefovi stanica telefonski bi razgovarali da se informiraju o tome je li dio slobodan za promet.

"Taj dio željezničke pruge već je napola pod automatskim sustavom kontrole", rekao je Massimo Nitti, predsjednik željezničke tvrtke Ferrotramviaria, dodavši kako nažalost "to nije slučaj na mjestu gdje se dogodila nesreća".

"Trebamo otkriti gdje se razbio lanac kontrole", dodao je .

Talijanska novinska agencija ANSA je, citirajući istražitelje, prenijela da bi uzrok mogao biti u tome što je zakašnjeli vlak prošao nezapaženo, zbog čega su šefovi stanice mislili da su tračnice slobodne.

"Problem nije u jednoj traci pruge jer je takva situacija u gotovo pola Italije. Problem je u tehnologiji koja je trebala spriječiti ovu nesreću", rekao je agenciji Adnkronos stručnjak za željeznicu Giuseppe Sciutto, sa sveučilišta u Genovi

Službe spašavanja provele su noć tražeći žrtve i preživjele, s naglaskom na dva prednja vagona uništena u sudaru.

"Ne znamo ukupan broj putnika jer to nije zrakoplov i nemamo nikakve liste", rekao je tužitelj Francesco Giannella. Istražitelji ne odbacuju mogućnost da među poginulima ima stranaca.
Dva vlaka, od kojih je jedan proizveden 2005., a drugi 2009. godine, vozili su brzinom od oko 100 kilometara na sat kad su se izravno sudarili u zavoju na tračnicama.