Nakon dugogodišnjeg istraživanja tunela koji je bio skriven više od 2.000 godina u drevnom gradu Teotivakanu, u Meksiku, otkriveno je na tisuće relikvija i tri odaje koje bi mogle sadržavati važna otkrića. Ono što je veoma važno za ovo otkriće je to što njegova starost datira u vrijeme prije dolaska plemena Asteka, o čemu se veoma malo zna.

Treba napomenuti da se do sada nije znalo da u ovoj piramidi postoje skriveni tuneli i odaje. Vođa projekta, Serhio Gomez, rekao je da su istraživači nedavno stigli do kraja 103 metra dugačkog tunela, pedantno kopajući cijelom dužinom, prilikom čega su pronašli relikvije od žada, preko ćupova pa do životinjskih kostiju. Na ulazu u odaje jasno se vide tragovi prinošenja žrtava, negdje 18 metara ispod Hrama Pernate zmije, što govori da bi to mogle biti grobnice gradske elite.

‘’Pošto je ovo jedno od najsvetijih mjesta u Teotivakanu, vjerujemo da je možda korišteno od strane vladara kako bi dobili božanske darove koji će im omogućiti da vladaju’’, rekao je Gomez.

Arheolozi u drugim pretkolumbovskim ruševinama nikad nisu našli ostatke za koje su vjerovali da pripadaju vladarima Teotivakana. Takvo otkriće moglo bi dovesti do saznanja o strukturi vladavine grada, kao i da li se vlast nasljeđivala.

‘’Nismo izgubili nadu da ćemo pronaći ostatke, ali ako se netko nalazi tu, to mora da je netko jako, jako važan’’, rekao je Gomez.

Do sada je Gomezov tim iskopao samo 60 centimetara od odaja. Potpuno iskopavanje će trajati bar još godinu dana. Prvobitne studije Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest pokazuju da je tunel funkcionirao do 250. godine nove ere, kada je zapečaćen.

Teotivakan je dugo dominirao centralnim Meksikom, od 100. godine prije nove ere do 750. godine nove ere. Vjeruje se da je tamo živjelo preko 100.000 ljudi, ali da je napušten prije nego što su se pojavili Asteci u 14. stoljeću. Danas je to važno arheološko nalazište i turističko odredište na periferiji Meksiko Citya, poznato po svojim širokim avenijama i ogromnim piramidama, prenosi Noviporedak.