Europska investicijska banka osigurala je 10 milijuna eura za mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini koja će biti dostupna u suradnji s Raiffeisen Leasing BIH.

Sredstva će biti na raspolaganju za financiranje projekata i obrtnih sredstva za mala i srednja poduzeća u sektoru industrije, turizma, servisnih usluga, kao i poljoprivrede, a pomoći će bosanskohercegovačkim preduzećima da lakše podnesu negativne učinke izazvane pandemijom Covid-19, piše Klix.ba.
 
Pored malih i srednjih poduzeća, financijska sredstva iz Banke Europske unije bit će na raspolaganju i za investicije u projekte koji otvaraju mogućnost za zapošljavanje mladih pod okriljem Europske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET), kao i lokalnim samoupravama u BiH koje će moći da ih investiraju u zaštitu životne sredine, zdravstvo i obrazovanje.

Matteo Rivellini, direktor EIB sektora za Zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju, izjavio je: “EIB ostaje za Bosnu i Hercegovina partner od poverenja, čak i u najtežim vremenima. Kroz ovu posudbu želimo podržati mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini jer su ona temelj ekonomije i glavni izvor zapošljavanja u BiH. Naša posudba je važan izvor financiranja u vreme pandemije kada je pravovremena financijska pomoć ključna za opstanak malih i srednjih preduzeća

Paralelno s paketom pomoći za Zapadni Balkan koji je osigurao Tim Europa, želja nam je da podržati napore u zemlji da se prebrodi kriza nastala pandemijom, kao i da postavimo osnovu za ubrzani ekonomski oporavak nakon krize.” Veleposlanik Johann Sattler, direktor Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, izjavio je ovom prilikom:

“Ova inicijativa Europske investicijske banke je konkretan primer odlučnosti Europske unije da pomogne Bosni i Hercegovini u borbi sa posledicama pandemije koronavirusa. EU je pravovremeno osigurala prvi paket pomoći od 7 milijuna eura za rješavanje najhitnijih zdravstvenih potreba u zemlji. Za njim će uslijediti i značajan paket od dodatnih 73,5 milijuna eura financijskih sredstava od EU za mjere društveno-ekonomskog oporavka u BiH. Ova sredstva podržavaju odluku Europske komisije da osigura 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći, što će doprineti nastojanjima BiH da zaštiti svoje građane i tvrtke pogođene krizom.”

Maja Jurčević, direktor Raiffeisen LEASING doo, je izjavila: “Drago nam je da kroz ovu kreditnu liniju nastavljamo našu uspješnu suradnju sa EIB-om, posebno imajući u vidu da se nalazimo u vrlo specifičnom i teškom perodu koga je izazvala pandemija Covida-19. Naši klijenti su naš prioritet, tako da iznova nastojimo biti njihov partner bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo.

U novonastaloj krizi maksimalno se trudimo podržati ih na različite načine da je prevaziđu najučinkovitije moguće. Vjerujemo da ćemo doprineti boljoj zdravstvenoj zaštiti, kao i rešavanju ekonomskih problema kada prvi val krize prođe.

”Ovo je druga i poslednja tranša zajma od 25 milijuna eura realiziranog s Raiffeisen Leasing BiH.

Prva tranša potpisana je 2018. godine kao deo EIB-ove strateške podrške malim i srednjim poduzećima u zemlji. Prema procenama EIB-a, očekuje se da će posudba pomoći očuvanju preko 4 000 radnih mjesta i podržati oko 445 malih i srednjih poduzeća. EIB je do danas investirao 725 milijuna eura u mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini kroz lokalne financijske institucije.

Europska investicijska banka i Raiffeisen Grupacija u BiH su 2005. godine započeli suradnju i do sada plasirali 145 milijuna eura u vidu povoljnih kredita za gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

Od početka svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, EIB je osigurao 2,4 milijarde eura financijske podrške raznim gospodarskim sektorima i time podržao ulaganja u sektore transporta i malih i srednjih poduzeća, kao i u vodovod, kanalizaciju, energiju i zdravstvo, piše Klix.ba. U okviru pomoći od 15,6 milijardi eura za borbu protiv Covida-19 od “Tima Europe” koga financiraju EU, zemlje članice EU i financijske institucije, Europska unija je najavila paket od 700 milijuna eura pomoći za Zapadni Balkan.

Europska investicijska banka sudjeluje sa 5,2 milijarde eura u globalnom paketu podrške u okviru Tima Europa.