Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže u četvrtak će biti jasnija. Kako su dogovorili predstavnici Vlade FBiH i Udruge poslodavaca FBiH, postojeća odluka dotad se neće primjenjivati, piše Večernji list BiH.  

Potrošnja i poskupljenja

Podsjetimo, prema ranije donesenoj odluci, maksimalna marža u veleprodaji je šest posto, a u maloprodaji osam posto na nabavnu cijenu. Cilj ove odluke bio je spriječiti neopravdan rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica.

Na ovu odluku reagirali su iz Udruge poslodavaca FBiH navodeći da trgovci, veletrgovci i proizvođači neće provoditi donesenu odluku jer je ona, smatraju, nezakonita i neprovediva s nesnosnim štetnim posljedicama.

Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, nakon sastanka s predstavnicima Udruge poslodavaca FBiH, kazao je kako je potrebna optimizacija kako nitko ne bi bio na gubitku, odnosno kako bi amortizacija negativnih utjecaja na gospodarstvo bila izbalansirana, na optimalnoj razini. Dodao je da zaštita životnog standarda građana znači i zaštitu više od 95.000 zaposlenika u trgovinama te da taj sektor, kada se uzmu u obzir dobavljači i članovi obitelji, hrani više od pola milijuna građana.

Iako Vujanović nije rekao na koji će način točno biti izmijenjena kontrola cijena marži, istaknuo je kako će optimalno rješenje biti prezentirano na sjednici Vlade u četvrtak. I Uprava za inspekcijske poslove, koja je trebala kontrolirati donesenu odluku, trenutačno je zaustavljena do postizanja rješenja s poslodavcima.

Koliko u BiH, što nije tajna, nije usklađen rast osnovnih životnih namirnica u odnosu na prosječne plaće, najbolje govori potrošačka košarica koja, prema posljednjem objavljenom podatku, pokriva manje od 50 posto potreba.

Prema izračunu Saveza sindikata BiH za veljaču, prema posljednjem objavljenom podatku, potrošačka košarica iznosila je 1988,56 KM i za 55,67 KM jeftinija je od potrošačke košarice za prethodni mjesec. S druge strane, prosječna isplaćena plaća u Federaciji BiH, prema posljednjem obavljenom podatku iz prosinca, iznosila je 993 KM i bila je za 27 KM viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Iz ovih podataka vidljivo je kako je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom 49,93%.

Najviše novca za...

Kako je prikazano i u izračunu Sindikata, čak 41,65 posto prosječne plaće izdvaja se za hranu. Na stanovanje i komunalne usluge od prosječne plaće izdvaja se 15,6 posto. Nešto malo manje novca odlazi na odjeću i obuću, prema izračunu, 15,1 posto, higijenu i održavanje zdravlja 9,15 posto, održavanje kućanstva 6,03 posto, prijevoz 6,93 posto, dok se za kulturu i obrazovanje izdvaja najmanje, 5,54 posto. Prilikom izrade potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća u FBiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji. S druge strane, građani svakodnevno primjećuju rast cijena, tiha poskupljenja osnovnih životnih namirnica.