• Održani 3. etno susreti Požeštine
  • Održani 3. etno susreti Požeštine
  • Održani 3. etno susreti Požeštine
U organizaciji Tjednika Kronika požeško-slavonska na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu održani su treći zaredom jedinstveni  Etno susreti Požeštine. Manifestacija koja objedinjuje bogatstvo gastro tradicije, stare običaje i plemenitu ljepotu narodne nošnje i slavonske duše, okupila je rekordan broj sudionika i posjetitelja. Posebna atrakcija bila je Čvarkijada – natjecanje u pripremanju najboljih čvaraka piše portal slavonski.hr

Entuzijazam i ljubav prema onom nematerijalnom, a opet tako dragocjenom što su nam ostavili naši stari i ove su godine temelji Etno susreta. Valja tome pridodati i natjecateljski duh tako primjeren svakom pravom Slavoncu, pa je tako Čvarkijada dobila svoje šampione, izabrana je najljepša djevojka za udaju, najljepša stara nošnja, uređeni stol staro jelo i stari predmet. Najbolje čvarke prema ocjeni žirija pripremila je ove godine ekipa Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića, drugo mjesto osvojio je Valpovčanin Željko Turalija, a treće je pripalo  je Anđelku Lediću i Zlatnom lugu, dok je nagradu publike dobio Josip Biljanić.

Djevojke spremne za udaju, spremno su pokazale i ljepotu svoje nošnje i ljepotu lica, ali i duha.U žestokoj konkurenciji, prvu je nagradu osvojila prava bećaruša Barbara Knežević iz KUD-a “Berda” iz Brestovca, druga pratilja je Kristina Čuljak, duhovita ljepotica iz ZD KUD Rama Pleternica, a treća je cura umiljatog osmijeha Kristina Milković iz KUD Orljava Pleternica.  Ljepotica Barbara dobila je i nagradu za najljepšu staru nošnju, tako da se cura doista s pravim mirazom spremila za udaju. Barbara je na glavi ponijela i krunu, baš kao prava miss, i to vrijednu rukotvorinu Gordane Malbašić iz “Paukove mreže”.

Kako nema pravog slavlja bez prave trpeze i o tome se odlučivalo, pa su ove godine prvu nagradu za najuređeniji stol s pravom etno-pričom osvojili Pleterničani iz KUD-a Orljava koji su dobili i nagradu za najstariji prikazani predmet i to dječji tricikl iz 1924. godine, druga nagrada pripala je Brestovčanima, a treća je pripala gostima iz Brodsko-posavske županije, ekipi KUD-a Podvinje. Najstarije jelo na pravi način predstavili su pleternički Ramci, pa su oni odnijeli nagradu u toj kategoriji. Održani su i Sportski susreti  Olimpijada starih sportova, a kušali su se i likeri, dok su stari zanati, zdrava hrana i sve popularnije rukotvorine svoje mjesto pronašli u Šokačkom sajmu  – pravo slavlje za sva osjetila. Razloga za ponos, organizatorima napretek, jer broj sudionika, u dvostrukoj mjeri pratili su raspoloženi posjetitelji. “Imamo preko 500 sudionika na Čvarkijadi, Šokačkom sajmu, Olimpijadi starih sportova. Tu su kulturno-umjetnička društva i udruge koji čuvaju baštinu kroz folklor i druge aktivnosti. Oni se rado odazivaju na ovakve manifestacije koje obijedinjuju sve tradicijske vrijednosti, i iako nije jednostavno organizirati takva zbivanja pa cijela ekipa Tjednika Požeška kronika radi i više od mjesec dana  na organizacijama, motivaciju pronalazimo upravo u  njihovom entuzijazmu.Zadovoljstvo i poticaj daju nam i posjetitelji kojih je svake godine sve veći broj,jer javnost je senzibilizirana ljudi to žele, žele vidjeti nošnje, okusiti stare okuse, osjetiti mirise iz davnine, ali  moram reći da još uvijek očito treba vremena da to na pravi način prepoznaju i određene institucije,” naglasio je organizator glavni urednik Tjednika Kronika požeško-slavonska Vlado Protić.

Podršku manifestaciji dali su i gradonačelnik Požege Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Čvarak je nešto čime se trebamo ponositi, delicija čije je značenje višestruko, a potencijali još uvijek neiskorišteni, rekao je župan Tomašević. “Još uvijek imamo brojne neiskorištene potencijale. Čvarak je postao cijenjen, izvozi se čak i do Kine i to trebamo znati iskoristiti. Ako se okrenemo crnoj slavonskoj svinji kao temeljnoj sirovini za proizvodnju tradicionalnih mesnih prerađevina učinit ćemo pravu stvar. Uostalom, ako pojedemo malo čvaraka, malo kruha, masti i paprike na kojima smo svi u Slavoniji odrasli, popijemo čašu dobrog vina i potom zapjevamo, onda je duša otvorena i onda možemo raditi dobre stvari.Sretan sam što postoji ovakva manifestacija kao kulturni i turistički sadržaj i to treću godinu zaredom i čestitam svima koji su prepoznali pravi značaj ovog zbivanja,” rekao je župan Tomašević.

Dobrom raspoloženju i sudionika i posjetitelja uvelike je pridonijelo duhovito, kvalitetno i informativno predstavljanje i razgovaranje koje je s gostima, folklorašima, obrtnicima i natjecateljima vodila radio-voditeljica Danijela Oroz, te modna revija Obrtničke škole, a kako i priliči, sve je završilo velikim slavonskim kolom. Pa onda – dogodine!

Foto pogledajte na portalu slavonski.hr