Dana 06. travnja 2024. godine s početkom u 17,00 h, u Informativnom centru „Muzeja bećarca“ u Pleternici, održat će se premijera dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“.

Naši bi fratri rekli „Zapiši, pa će i Bog upamtiti“. Stoga se na inicijativu KUD-a „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ i predsjednika KUD-a Jure Vidakušića, izrazila želja zabilježiti dugogodišnje putovanje hrvatskog naroda porijeklom iz Rame u neizvjesnost iz napaćene Rame u plodnu Slavoniju u kojoj su pronašli novi dom za svoje potomke, u kojoj su stvarana nova blaga, nova prijateljstva, novi život  kroz koji su doseljeni Ramci od dolaska do danas duboko u sebi nosili neizbrisiva sjećanja o nekadašnjem životu u rodnoj Rami. Ta neizbrisiva sijećanja Ramci Požeštine, pretežito iz pleterničkog kraja utkali su u knjige, slike i stihove, pa se tako 2009. godine osnivanjem KUD-a pod nazivom „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ pojavljuju na javnim manifestacijama prikazujući običaje starog zavičaja Rame, kulturnu baštinu, ostavštinu djedova, pradjedova, čuvajući ju daleko od zaborava, pokazujući tu ljepotu puku i svijetu.

Po staroj Ramskoj tradiciji prije bilo kakvog protokola ili okupljanja Ramci bi u svojim nastupila nazočnima ponudili tradicionalnu Ramsku šljivu, te zapivali, zagangali, zaguslili, zaigrali (ili po slavonski zaplesali). Njihove pjesme i običaji i danas ozaruju lica domaćih mještana, starih Slavonaca, pa nerijetko dođe i do pripetavanja u pjesmi izražavajući time poštovanje jednih drugima prema starinama i nasljeđu.

Može biti slika sljedećeg: tekst

U ovom dokumentarnom filmu, Ramci kroz Slavoniju pričaju svima onima koji hoće slušati, živu istinu o ljudima pridošlim u slavonske krajeve iz Ramske doline, ljudima umornim od lutanja i traženja gnijezda na kojem bi smirili dušu i otpočinuli san o novom životu, nedosanjani san o livadama, šumama, planinama, rijeci Rami, cure lijepe i k tome rumene, zvucima pastirske frule, gusala, gange i bećarca, tkalačkog stana, zvucima zvona sa crkve na Šćitu, san o misnici ramskih fratara izvezene ramskim vezom, zvucima udarca dok bi otac u stupi stupao pšenicu za keške, odnosno zvucima običaja starog zavičaja iz kojeg su bili prisiljeni otići gledajući kako novoizgrađena brana potapa nadgrobne  križeve i grobnice predaka, krovove kuća, pojate, avlije, onu jabuku koja je opjevana u bezbroj gangi i pošalica, znoj i suze, tugu i radost, sjećanje na one umrle, one ubijene, sjećanje na egzodus i odlazak ramskog svijeta pred Turcima u Sinj, ponosno noseći uzdanicu ramskog puka Gospu Ramsku, a sada Gospu Sinjsku, pa sve do ovih novijih vremena, kada se iz Rame selilo zbog podizanja nivoa Jablaničke brane i stvaranja Ramskog jezera, odnosno prisilnog potapanja Ramske doline, kao i danas u potrazi za egzistencijom, odnosno lagodnijim životom tamo negdje na Zapadu.

U filmu gradonačelnica Pleternice i županica Požeško-slavonske županije govore o tome kako su Ramci prihvaćeni od domaćeg puka, koliko kao vlast potpomažu doseljene Ramce u administrativnoj oblasti u kojoj obnašaju svoje funkcije. Snimljeni su i kadrovi gostovanja KUD-a „Zavičano društvo Rama Pleternica“ na manifestacijama, a tu su i snimci televizijskih nastupa, intervjua, te sav dugogodišnji rad KUD-a, njegovih članova i svih koji su Hrvatsku i Slavoniju svojim doseljavanjem kroz zajedničku budućnost obogatili kulturološki i etnološki.

Producent filma je Zavičajo društvo Rama Pleternica na čelu sa predsjednikom Jurom Vidakušićem. Urednik filma i osoba koja čita tekst, te je osmislila sadržaj i radnju koja se može vidjeti u filmu je Kristina Čuljak. Koordinatori projekta su mnogi članovi KUD-a.

Na premijeri filma nazočiti će Aljoša Pavlovski, Ivan Kuzmanović Kuzma i Mate Letica, ljudi koji osmišljavaju etnološki program Hrvatske radiotelevizije.

Stoga, organizatori pozivaju sve prijatelje Rame, Ramljake i Ramkinje, sve koje su susretali ili će susretati na njihovom  putovanju života iz Rame u Slavoniju, da im se pridruže na premijeri dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“.