Računala su predivni uređaji koji nam omogućuju da uživamo u brojnim prednostima modernog života. No isto tako mogu biti i izvor glavobolje i problema ako ih redovito ne održavamo.

Virusi, trojanci, kriptolockeri i ostali zlonamjerni programi prije ili kasnije nekako pronađu put do naših računala i, ako nemamo instaliranu zaštitu, zagorčavaju nam život.

Međutim, neki od tih programa i nisu tako očiti kako bi se moglo misliti. Podli su i skrivaju se, a istovremeno otvaraju “stražnja vrata” kroz koja hakeri i kibernetički kriminalci mogu preuzeti kontrolu nad našim računalom ili nas čak i špijunirati.

Znate li prepoznati da na svom računalu više niste sami?

Baterija se ubrzano prazni

Koristite li prijenosno računalo, sigurno vodite računa o tome koliko vam traje jedno punjenje baterije. Uostalom, nitko se ne voli naći u situaciji u kojoj treba poslati važan e-mail, a baterija je već “u crvenom”. No primijetite li da vam se baterija neobično brzo prazni, trebali biste provjeriti da možda u pozadini nemate “gosta”.

Programi poput spywarea i virusa, koji se skrivaju na računalu i rade u pozadini, zahtijevaju dodatnu energiju, zbog čega se baterija brže prazni. Ako ste primijetili da vam se u posljednje vrijeme računalo jače grije ili glasnije radi kad to ne bi trebalo, ili se pak baterija prazni brže nego inače, provjerite da možda nemate nepoželjnog gosta na računalu. Najjednostavniji je način uključivanje antivirusnog programa i dijagnostičkog programa za bateriju (koji obično dolazi sa svakim prijenosnim računalom).

Računalo “divlja”

Ako vam računalo odjednom “podivlja”, programi se ruše i gase, kursor se sam šeće po ekranu, računalu treba dugo da se ugasi, možda nije problem u samom računalu, nego u zlonamjernim programima koji vas špijuniraju i prikupljaju podatke.

I tu je najjednostavnije rješenje provjera računala antivirusnim programom. Naravno, ako se ne radi o problematičnom ažuriranju operativnog sustava, a tu vam pomaže samo strpljenje.

Računalo je sporije od puža

Imate relativno novo računalo, a vuče se poput puža i treba mu cijela vječnost da pokrene neki program ili otvori stranicu na internetu? Možda je problem u zlonamjernom programu koji ga usporava. Neke internetske stranice pokreću skripte koje rudare kriptovalute iskorištavajući snagu procesora njihovih posjetitelja, što dodatno opterećuje računalo.

Pokušajte isključiti vezu na internet i provjerite je li se što promijenilo. Ako se računalo ubrzalo, vjerojatno je u pitanju neki program koji šalje podatke dok ste na internetu. Pokrenite antivirusni program i nemojte se spajati na internet prije no što on završi.

Web-kamera se samostalno pali i gasi

Vaše prijenosno računalo ima ugrađenu web-kameru, a mala lampica pored nje često se, odjednom, pali i gasi? Možda netko neovlašteno promatra što radite.

Posljednjih godina većina prijenosnih računala dolazi sa zaštitom za web-kameru koja onemogućava neovlašteno snimanje korisnika i njegove okoline. No ta je zaštita učinkovita samo ako je stavljena preko web-kamere. Sumnjate li da vam se kamera pali neovlašteno, za prvu ruku, prelijepite ju komadom papira, a potom provjerite da vam se na računalo nije ušuljao nekakav kibernetički kriminalac koji vas špijunira.

Računalo je aktivno i kad vi niste

Kad ne radite aktivno na računalu, lampice s njegove prednje strane miruju ili se tek povremeno uključuju. No ako primijetite da se lampice pale i “divljaju”, a vi niste ni blizu računala, nešto se sumnjivo događa. Virusi i drugi zlonamjerni programi često preuzimaju i šalju podatke s vašeg računala, a da toga niste ni svjesni jer to rade u pozadini.

Pojavljuju se čudni oglasi

Činjenica je da često tijekom surfanja internetom klikamo a da zapravo i ne pročitamo što točno piše na ekranu. No to baš i nije najbolja praksa. Nije rijetkost da dolaskom na neku internetsku stranicu iskoči prozor s oglasom na koji, umjesto da ga zatvorimo, nehotice kliknemo. I tu počinju svi problemi. U takvim slučajevima često se u samom iskočnom prozoru skriva zlonamjerni kod koji će nakon klika početi s instalacijom novih neželjenih oglasa i virusa na vaše računalo. Ne samo da će usporiti rad računala, iznervirati svakoga tko radi na računalu, već može i otvoriti “stražnja vrata” te omogućiti hakerima lakši pristup vašim podacima.

Odjednom vam se promijenila početna stranica u internetskom pregledniku

Ako ste oduvijek kao početnu stranicu na svom pregledniku imali omiljeni internetski portal (kao što je recimo Zimo), a to se odjednom promijenilo, možda ste tijekom surfanja nešto “pokupili”. Pogotovo ako čak i nakon što sami promijenite početnu stranicu ponovno ugledate neku drugu. Također se može dogoditi da prilikom upisivanja adrese internetske stranice vaš preglednik prikaže neku potpuno drugu stranicu. U tom slučaju vjerojatno vam je računalo zaraženo virusom ili špijunskim programom i vrijeme je za “čišćenje”.

Pojavljuju se “čudni” programi

Većina korisnika zna koje programe ima instalirane na svom računalu. No ako otkrijete da se na vašoj radno površini ili u izborniku Start pojavio neki nepoznati program, možda se radi o zlonamjernom programu. Ali prije nego što počnete brisati programe, provjerite o čemu se točno radi. Možete na Googleu potražiti više informacija o sumnjivom program ili u Kontrolnoj ploči (Control panel) provjeriti kad je program instaliran i ujedno ga ukloniti ako otkrijete da ga niste sami instalirali.

I na kraju upozorenje, ako niste sigurni radi li se o virusu, špijunskom softveru ili niste sigurni da znate što i kako dalje, obratite se servisu ili osobi s iscrpnijim poznavanjem računala. Tako ćete izbjeći neugodne situacije u kojima ste, pokušavajući se riješiti virusa, izbrisali neki program koji je ključan za rad računala i tako izazvali još više problema, piše Zimo.co.