Asus je istinski pionir kada je riječ o laptopu s sklopivim ekranom zahvaljujući Zenbook Fold liniji ove kompanije, no u budućnosti bi trebao dobiti ozbiljnu konkurenciju.

Izvještaji koji dolaze iz Južne Koreje navode da Apple radi na razvoju laptopa sa sklopivim ekranom te da vodi razgovore s dobavljačima kako bi na tržište plasirao MacBook s ovakvim dizajnom.

Usporeno tržište ekrana

Uređaj bi "katalizirao" usporeno tržište ekrana ukoliko zaista postane stvarnost.

Prema dostupnim informacijama, predstavljanje laptopa bi se trebalo dogoditi 2025. godine, dok bi se na tržištu našao godinu kasnije.

Južnokorejski proizvođači kao što su Samsung Display i LG Display su u posljednje vrijeme mnogo investirali u OLED panele namijenjene laptopima, odnosno u vrijeme kada je tržište smartphonea prilično zasićeno.

OLED paneli za laptope

Obje kompanije trenutno "koordiniraju planove razvoja i proizvodnje sklopivih OLED panela za laptope" dok njihovo tržište raste.

Appleova narudžba bi definitivno ostavila veliki utjecaj na ovo još uvijek malo tržište.

Veći ekrani bi trebali biti profitabilniji za proizvođače panela, ali je istovremeno teže postići veću gustinu piksela što su ekrani veći.

Međutim, sklopivi ekrani za laptope su profitabilniji od sklopivih ekrana namijenjenih smartphoneima, tako da je ovo velika prilika za proizvođače ekrana da zarade dodatni novac u bliskoj budućnosti.