Prije godinu dana objavljena je informacija o pronalasku tijela u koritu rijeke Studenčice, na samoj granici između Ljubuškog i Čapljine. Nitko u prvi mah nije ni slutio da će taj slučaj biti jedan od najmisterioznijih u novijoj povijesti BiH.

No, 7. listopada, dan nakon nesretnog događaja, otkriveno je da se sumnja na ubojstvo, a pronađeno tijelo pripadalo je 19-godišnjoj Mostarki Lani Bijedić. Ubrzo je i potvrđen najcrnji scenarij. Više od 150 osoba saslušano je u ovom slučaju, pregledane su sve nadzorne kamere, izuzeti su automobili, u pritvoru držani osumnjičeni, međutim, i danas je ubojica nepoznat. Kobnog 6. listopada Lana je trebala započeti novi život na fakultetu u Sarajevu, ali umjesto da se u poslijepodnevnim satima ukrca na vlak za Sarajevo, krenula je za Čapljinu, piše Večernji list.

Majci Nini Bijedić, dekanici Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, rekla je da ide s prijateljicom na kavu. Poslije će se ispostaviti da nikakve kave nije bilo. Pronađena je i oporuka koju je 19-godišnjakinja napisala, kao i njezin dnevnik. No, nije otkriveno ništa što bi moglo upućivati na rasplet ovog događaja, iako je neobično da djevojka pred kojom je život napiše oproštajno pismo.

Nakon sprovodnih obreda u Mostaru, po želji majke, tijelo Lane Bijedić prevezeno je u Beograd gdje je kremirano samo šest dana nakon ubojstva. Majka je ostala u Beogradu, a dan nakon kremiranja napisala je zahvalu Mostaru u kojem se prisjetila života u Hercegovini sa svojom Lanom. U komentiranje slučaja uključio se i forenzički vještak za patologiju Sveučilišta u Glasgowu John Clark, kojeg je svojedobno angažirao i Haaški sud, a neslužbeno se spominjalo da je on slučaj okarakterizirao kao samoubojstvo te da planira preuzeti slučaj kako bi ga razriješio.

Međutim, kolege u BiH nisu se složili s tim, a ni on nigdje nije službeno naveo da je riječ o samoubojstvu. U posljednjem razgovoru županijski tužitelj u ZHŽ-u Josip Aničić za Večernjak je potvrdio da novih informacija nema, kao i to da nema Clarkova preuzimanja slučaja jer zakon to nije predvidio. Slučaj se i dalje vodi kao ubojstvo.