Federalni stožer civilne zaštite na današnjoj trećoj izvanrednoj sjednici donio je nekoliko novih naredbi, među kojima je i ona kojom se obustavlja javni linijski, vanlinijski prijevoz punika u cestovnom i željezničkom prometu u Federaciji BiH.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, istaknuo je da su u naredbi o obustavi javnog prijevoza izuzeti taxi prevoznici putnika, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a to su nošenje maske, rukavica i naočala, te dezinfekcija vozila nakon svake izvršene usluge.

Osim toga, pojasnio je Solak, donesene su naredbe za osiguranje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene i socijalne ustave. Zatim naredba o obustavi trgovinskih radnji te o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazni zatvora.

"Što se tiče naredbe koja tretira zabranu svih trgovinskih radnji ima dio koji se odnosi na izuzetke. Ova naredba se ne odnosi na trgovine prehrambenih artikala, trgovine higijenskih artikala, ribarnice, ljekarne, specijalizirane trgovine za prodaju i izdavanje veterinarskih i medicinskih proizvoda, poljoprivredne ljekarne, benzinske crpke, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane trgovine dječije opreme, specijalizirane trgovine hrane za životinje, trgovine građevinskog, vodo i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije", kazao je Solak.

Dodao je da se obustavlja rad otvorenih pijaca, tržnih prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara, uz poštivanje svih ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Doktor Davor Pehar, član Federalnog stožera civilne zaštite, naglasio je da je u Federaciji BiH službeno do sada potvrđeno 16 slučajeva zaraze koronavirusom, pet u Mostaru, četiri u Konjicu, tri u Zenici, dva u Bihaći te po jedan u Tešnju i Orašju.

Bljesak.info neslužbeno saznaje i da je u četvrtak navečer privremeno zatvorena firma 'Igman' iz Konjica gdje su zaražene četiri osobe.

"Higijensko-epidemiološka situacija na prostoru Federacije je u stanju kada već ulazimo u mogućnost lokalne transmisije. Nažalost u Mostaru nam se dogodio slučaj koji smo najmanje očekivali, a to je da smo imali pozitivan slučaj koji je ušao u zdravstveni sustav i koji je poremetio rad Sveučilišne-kliničke bolnice. Međutim, prema informacijama koje sam dobio tamo je odrađen veliki dio posla, tako da ta situacija ide prema smirivanju. Došlo je i do reorganizacije pružanja zdravstvenih usluga u Mostaru. Izmješteno je rodilište. Sve rodilje se upućuju u Kantonalnu bolnicu 'Dr. Safet Mujić', dok se radi dezinfekcija i priprema rodilišta u prostorijama Sveučilišne-kliničke bolnice u Mostaru", istaknuo je Pehar.

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, rekao je da su danas Oružane snage BiH počele postavljanje šatora za izolaciju na tri granična prijelaza u FBiH, a to su Bijača, Bosanski Šamac i Izačić.

"Na Izačiću su gotovo potpuno postavljeni šatori, tako da se u pravnom smislu već pripremamo za posebno rješenje o izolaciji, koje će se referirati ne samo na federalni zakon i naredbe Stožera civilne zaštite već i na odluke Predsjedništva BiH i državnih organa", objasnio je Ajdinović.
Prema njegovim riječima, do sada je Federalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula pedesetak prekršajnih postupaka protiv osoba koje nisu poštovale mjere izolacije.

Vlada Federacije BiH je 16. ožujka zbog širenja novog koronavirusa proglasila stanje prirodne nesreće.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 9.200 ljudi, a potvrđeno je preko 220.000 slučajeva zaraze koronavirusom u gotovo 165 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Europu proglasio novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.