Iako scenarij u kojem vi i vaša obitelj večerate prije početka Dnevnika zvuči idealno, sa sobom nosi i neke loše posljedice. Ako je vaša navika upravo kasni obrok, možda niste svjesni što to donosi zdravlju. Često smo mogli čuti kako se kasna večera smatra štetnom, no je li to istina? Nutricionisti će otkriti što vam loše, a što dobro može donijeti ta navika, piše ordinacija.hr.

Možete imati bolju kontrolu nad glukozom u krvi

Lauren Manaker, nutrcionistica kaže kako obrok iza 19 sati može pomoći kod nekih zdravstvenih komplikacija, a posebno dijabetesa, pa tako kod osoba koje imaju tip 1 dijabetes ili problema s pohranom glikogena, mogu imati bolju kontrolu nad glukozom ako jedu prije odlaska u krevet.

Mogu se nakupljati masnoće na području trbuha

Ako ste imali naporan dan i kasno s posla stigli kući, vjerojatno vam je već normalno da jedete kasno navečer, a moguće je da ne birate zdrave namirnice.

"Kako biste se riješili masnih naslaga na trbuhu, morali biste izbjegavati kasne obroke, a i posjet hladnjaku po "grickalice". Nekoliko mojih klijenata, a koji su jeli samo kad je sunce na nebu, izgubili su i masne naslage ali i višak kilograma", dodaje Trista Best. Možda se pitate kako obroci tijekom dana mogu pomoći kod gubitka masnih naslaga, a smatra se da se radi o dvije komponente. Jedna je da se u tom slučaju radi o periodu od 15 ili 12 sati kada smijete jesti, a isto tako često ćemo navečer posegnuti za nezdravim namirnicama koje sadrže ugljikohidrate i šećere, a to znamo kamo vodi.

Problemi sa želucem se mogu pogoršati

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je poznata po simptomu povratka kiselog želučanog sadržaja u donji dio jednjaka koji po svojoj građi ne trpi duže i često prisustvo kiselog sadržaja. Kasni obroci, posebno oni prije odlaska u krevet mogu potencijalno samo pogoršati simptome. "Kiselina u želucu tijekom noći može biti i gora jer ste jeli tijekom cijelog dana i želudac tada usporava probavne procese, a ako jedete kasno sve će se samo pogoršati", navodi nutricionistica. To što se ne krećete tijekom noći isto je problem, a ako ležite na leđima povratak kiseline u jednak će se samo ubrzati.

Buđenje tijekom noći

Ima li što gore od situacije kada se probudite usred noći i više ne možete zaspati? Za taj nesretni događaj odgovorno može biti vrijeme zadnjeg obroka.

"Podaci pokazuju da oni koji jedu prije odlaska na spavanje često se i noću bude, a najčešće to bude par sati nakon što su zaspali. "navodi Menaker. Uz ovu informaciju lako je zaključiti da nešto raniji obrok ipak može tijelu dozvoliti da odradi sve procese probave prije nego legnete u krevet.

Mišići mogu imati koristi

Uz negativne efekte kasne večere, postoje i dobre posljedice, posebno ako volite trenirati kasno.

Prema riječima nutricionistice Rachel Fine, kasni obroci mogu puno pomoći vašim mišićima tako što će im omogućiti da se obnove i da se popravi sva nastala šteta. Tako ćete imati puno više energije iduće jutro.