Redovna konzumacija zdravih suhih proizvoda preporuka je svakog liječnika. Jako je važno svoju prehranu balansirati i graditi imunitet.

Obitelj Falak iz Čapljine bavi se godinama uzgojem domaćeg voća i povrća, a tom iskustvu odlučili su dati dodatnu vrijednost.

Braća Ilija i Toni upotpunili su svoju proizvodnju, pa tako osim uzgoja prerađuju razne sorte voća i povrća te u ponudi imaju veliki broj zdravih suhih proizvoda.

”Našu tvrtku ‘Regius’ pokrenuli smo već prije pet godina, a u posljednje vrijeme odlučili smo dati dodatnu vrijednost svim proizvodima. Znate kako je to na tržnici, kada ne ide svježa smokva, uzme se, osuši se i prodaje se. Znamo stanje na tržnici, pa smo odlučili da naši kupci tijekom cijele godine mogu kupovati zdrave suhe proizvode koje vole”, započinje razgovor za Čapljinski portal Toni Falak, diplomirani agronom.

Sva oprema koju braća Falak koriste za svoje proizvode je od inox materijala, a uvezena je iz Hrvatske.



Supruge su neizostavan kotač u cijeloj priči

”Sušaru smo uvezi iz Hrvatske, točnije iz Vinkovaca, kao i svu dodatnu opremu. Brat Ilija je direktor tvrtke, ja sam agronom, odnosno osoba koja je zadužena za kvalitet i kakvoću proizvoda. Osim nas dvojice s nama je u cijeloj ovoj priči naš rođak Goran koji je od velike pomoći. Ja zaista moram istaknuti naše supruge, koji su neizostavan dio, što bi mi bez njih? Njihove dekoracije, pakovanja i ukrasi su zapravo vizualni identitet i ono što zapravo kupac kupuje. Znamo da žene imaju posebnu notu oko ukrašavanja, pa tako one osmišljaju asortimane za pakiranje proizvoda, uvijek paze na estetiku i svakako rade na poboljšanju prodaje putem interneta”, ponosno ističe Toni Falak.



Tvrtka ”Regius” u ponudi ima 34 artikla, a sve proizvode koje nemaju kupuju od lokalnih OPG-ova.

Kod njih tako možete pronaći suhe šljive, smokve, paprike, paradajz i razne mikseve. Tu su svakako i razni džemovi poput onih od smokve, kupine, aronije, kao i sokovi od šipka, kupine, zove, kajsije i drenjina. Također, u ponudi imaju sušeni paradajz i paprika u maslinovom ulju.

Vrijedi istaknuti kako su svi proizvodi na prirodnoj bazi bez ikakvih konzervansa, bez dodavanja bilo kakvih aditiva.

”Ja bih prvenstveno htio izdvojiti naš smokvenjak, kojeg imamo u tri gramaže (50, 100 i 200 grama), a osim toga imamo čips od jabuke koji se radi u dvije vrste – kao slatka jabuka i kao Granny Smith jabuka, koja je nešto kiselija, a ona je pogodna za dijabetičare. Tu je svakako naš novi poizvod – japanska jabuka (kaki), kao i džemovi, sokovi, salate te blagi i ljuti ajvar”, govori za Čapljinski portal Toni.

Smokvenjak je jedinstven proizvod na tržištu, a sastoji se od suhe smokve, grožđica, oraha, badema i meda. To je zapravo jedna energetska ”bomba” koju svako nepce mora probati.

Sve navedene proizvode možete pronaći u cijeloj Bosni i Hercegovini

”Dosta truda i napora ulažemo u marketing i prodaju naših proizvoda. Mi proizvode zaista plasiramo od našeg kućnog praga preko cijele Bosne i Hercegovine. U Čapljini naše proizvode kupci mogu naći u BioShopu u gradu, pa sve kroz par trgovina u okruženju.

Osim toga, proizvode imamo u Sarajevu, Neumu, Banja Luci kao i u Mostaru. U skorijoj budućnosti u Međugorju planiramo otvoriti naš bio shop, u kojemu će biti sve naše prerađevine iz voćnjaka kao i ostali proizvodi.

Uz to, plan nam je da izvozimo proizvode u inozemstvo. Već ove godine imali smo dogovoren izvoz za Hrvatsku, no pandemija nas je zaustavila”, dodaje Toni.



Visoki standardi proizvodnje odvijaju se u ”Regiusu”

”Naša proizvodnja odvija se po visokim standardima, kako to struka i nalaže. Proces proizvodnje sušenja različit je od svake kulture koja se stavi na sušenje. Kada je riječ o smokvi ona podliježe sušenju od 24 do 34 sata. To ovisi o temperaturi, kalibraži i ostalim učincima, dok proces kod šljive seže do 30 sati.

Svakako svi ti proizvodi imaju neke predradnje, poput pranja, kalibriranja, blanširanja i to su procesi koji pomažu da se proces sušenja svede na minimum. Čips od jabuke tretira se od 8 do 10 sati, ali predradnja toga iziskuje dosta vremena”, priča nam Toni dok obilazimo postrojenje gdje nam pokazuje kako zapravo izgleda proces proizvodnje.

Za neke proizvode potrebno je 24 sata od prerade do plasiranja na tržište, dok je za sušene smokve potrebno malo više od dva dana.

”Proces pripremanja, prerade, pakiranja do izložbe traje od 24 do 72 sata. Sve to opet ovisi o kojoj kulturi se radi. Pokušavamo primjeniti visoki standard kako bi naši kupci bili zadovoljni. Od opreme, osim sušare za voće i povrće imamo uređaj za sječu, pranje i blanširanje, stolove za organoleptički pregled, dok se svi proizvodi čuvaju u hladnjači”, dodaje naš sugovornik.



Pozitivna budućnost poljoprivredne proizvodnje u BiH

U razgovoru s Tonijem Falakom, diplomiranim inžinjerom poljoprivrede, doznajemo kako po njemu postoji pozitivna budućnost poljoprivredne proizvodnje u BiH.

”Ukoliko uvoznički lobi ne bude jak, kao što je do sada bio, po meni postoji svijetla budućnost za poljoprivredu u BiH. Na ovaj način mogu se otkupiti tržišni viškovi s tržnice i dati se proizvodu dodatna vrijednost. Osim toga može se zaposliti određen broj radnika, sezonski ili kroz godinu – ovisi o poslu, ali svakako smatram da postoji veliki prostor za sve poljoprivrednike”, kaže nam Toni.

Braća Falak ističu kako surađuju sa poljoprivrednom zadrugom ”Ekolife” koja djeluje na području Stoca.



Ova zadruga ima dosta smokve i svojih proizvoda te kako oni kažu, uvelike im pomognu kad je to najpotrebnije.

Za kraj naše priče, Toni je za Čapljinski portal kazao kako je velika prednost njihovih proizvoda u tome što je sve proizvedeno s jako malom upotrebom zaštitnih sredstava, a voće koje se osuši prilikom dehidracije gubi vlagu iz ploda i zadržava ono najbitnije – nutritivnu vrijednost.

Počastite svoje nepce i kušajte neke od prirodnih proizvoda obitelji Falak.

Više detalja o proizvodima ove tvrtke možete saznati na Facebook stranici klikom ovdje, kao i na brojeve mobitela 063/431-170 i 063/406-647, ili osobnom posjetom tvrtki u Klepcima (poslije Inine benzinske).