Polaganjem vijenaca i svetom misom u srijedu je obilježena 27. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" Josip Drežnjak kazao je kako od 1994. godine nema ništa novoga vezano za istragu i pronalazak tijela ubijenih.

- Zadnja obavijest koju sam dobio u vezi ovog događaja bila je da je umro general Vehbija Karić, čovjek koji je o svemu mnogo više znao i od mene i svih nas, a neki su vjerojatno samo čekali i taj trenutak kad će on otići s ovoga svijeta - kazao je Drežnjak.

Istaknuo je kako bi za cjelokupno društvo i Bosnu i Hercegovinu bila sramota da Grabovica ostane zločin bez kazne.

- Od 33 ubijena civila imamo samo dva tijela kompletna, a od ostalih, ako je DNK potvrdio da se radi o jednoj koščici, odradili smo sahranu. Sama činjenica da smo s jednog kraja do drugog morali tražiti dijelove tijela ubijenih, govori za sebe kakav je ovo zločin bio. Mi kao narodi ne možemo jedni bez drugih, želimo suživot i želimo da institucije ne budu toliko nijeme kada je u pitanju procesuiranje odgovornih i pronalazak tijela ubijenih - naveo je Drežnjak.

Predsjednik udruge hrvatskih stradalnika Grabovica '93. izjavio je kako se zločini i danas zataškavaju, a tijela ubijenih skrivaju.
"Najgore od svega je što nemaš tijela. Imamo slučajeva da su ratni zločinci odslužili kaznu za ubojstvo male Mladenke, a tijelo nije pronađeno. Nije mi jasno tko ima toliku snagu sve to prikrivati. Tu nije bio sukoba s Armijom BiH, kako je izmišljao general Rasim Delić, a HVO je bio udaljen čak 20 kilometara od Grabovice", rekao je Drežnjak.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako se budućnost može graditi jedino na istini.

- Ključna poruka današnjeg susreta je kako se budućnost može graditi samo na istini i na kažnjavanju ratnih zločinaca. Budućnost se nikako ne može graditi na sakrivanju istine i na nekažnjavanju. I danas pozivam sve nadležne i odgovorne da daju poštovanje poginulim žrtvama kažnjavajući one koji su krivi za njihovu smrt i da napokon nađu mir te da njihove obitelji nađu utjehu. Ova zemlja neće imati mir dok god ne budu kažnjeni svi oni koji su krivi za ovako okrutne ratne zločine - istaknuo je Cvitanović.

Obilježavanje 27. godišnjice, kojoj su nazočili obitelji stradalih i prijatelji, predstavnici svih razina vlasti, crkveni velikodostojnici, započelo je polaganjem vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama Domovinskoga rata Grabovice, a nakon polaganja vijenaca uslijedio je križni put do mjesnog groblja gdje je služena misa za ubijene civile.

Među 33 ubijena civila u ovom mjestu 1993. godine bilo je 17 žena i četverogodišnja Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije "Neretva '93" u kojoj je počinjen taj zločin.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora, piše Fena.