Sirijska vojska priopćila je da je sinoć ponovno raketirano nekoliko njenih vojnih baza, konkretno u okolici Alepa i Hame. Eksplozije su bile toliko snažne da su navodno izazvale potres koji je zabilježen i u nekoliko susjednih zemalja.
 
''Sirija je izložena novoj agresiji, s nekoliko vojnih baza u ruralnoj (provinciji) Hami i Alepu pogođenima neprijateljskim raketama'' u 22:30 po lokalnom vremenu, rekao je sirijski vojni izvor za državnu televiziju, bez iznošenja dodatnih detalja.
 
Kako prenosi Reuters, opozicijski aktivist Basam Džara javlja da je jedna od lokacija koje su raketirane vojna baza Brigada 47 pored grada Hama, koja slovi kao regrutacijski centar za šijitske sektaške paravojne grupe koje podupire i kontrolira Iran, a koje se bore uz regularnu sirijsku vojsku.
 
Wikileaks: Divovska eksplozija izazvala potres u Turskoj i Libanonu
 
Džara je objavio i fotografije žestokog napada, a zviždačka organizacija Wikileaks također je na Twitteru objavila snimku ''divovske eksplozije'' koja je odjeknula i izvan Sirije. Seizmolozi su, naime, nakon napada zabilježili potrese u Turskoj i Libanonu jačine preko 2 Richtera, javlja Wikileaks.

Još jedan neimenovani izvor iz obavještajne zajednice tvrdi da je raketirano nekoliko zapovjednih centara za ove milicije pod kontrolom Irana i da je napad ostavio nekoliko desetaka mrtvih i ozlijeđenih. Budući da su projektili pogodili i skladišta oružja, mogle su se čuti i dodatne eksplozije.
 
Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava o najmanje 26 prorežimskih boraca, "većinom" Iranaca, ubijenih u ''vjerojatnom izraelskom'' zračnom napadu.
 
S obzirom na to da je Izrael posljednjih mjeseci u više navrata vršio zračne vojne akcije u Siriji, uglavnom koristeći se libanonskim zračnim prostorom, najvjerojatnije i ovog puta stoji iza napada. Izrael ima višegodišnju politiku vojnog suzbijanja iranske ekspanzije, odnosno gomilanja vojnih snaga odanih Iranu na jugu Sirije, uz svoju sjevernu granicu i Golansku visoravan koju Izrael okupira. To se prvenstveno odnosi na libanonski Hezbollah.
 
Izraelski ministar: Spriječit ćemo Iran u otvaranju sjeverne fronte s nama
 
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ovog je mjeseca dao do znanja i da će njegova zemlja ''i dalje pokretati akcije protiv Irana u Siriji''. The New York Times također prenosi potvrdu neimenovanog izraelskog vojnog izvora o napadu ranije ovog mjeseca na sirijsku zračnu bazu koju Iran koristi u toj zemlji, nekoliko dana prije zajedničkog napada SAD-a, Velike Britanije i Francuske na sirijska postrojenja za kemijsko oružje.
 
Hezbollah i druge šijitske paravojske koje Iran podupire prisutne su u Siriji od iračke do libanonske granice, što neki analitičari tumače kao dio iranskog geopolitičkog koridora koji se, zahvaljujući ratu u Siriji, sad prostire sve do Mediterana. Hezbollah i Izrael bili su u izravnom vojnom sukobu 2006.
 
Upitan na izraelskom vojnom radiju o najnovijem napadu, ministar prometa, koji je također zadužen i za obavješćivanje, Yisrael Katz kazao je da "nije upoznat s tim događajem". "Sve to nasilje i nestabilnost u Siriji rezultat su pokušaja Irana da se vojno uplete u tu zemlju. Izrael neće dopustiti otvaranje sjeverne fronte u Siriji", upozorio je Katz koji je ujedno i član užeg kabineta sigurnosti.