Nova studija sa Sveučilišta Oxford otkrila je da ne postoji razina konzumacije alkohola koja se smatra "sigurnom" za zdravlje mozga.

Studija, koja još uvijek nije recenzirana, proučavala je vezu između konzumacije alkohola u oko 25.000 stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva i količine sive tvari koju su otkrili pretragama mozga.

Istraživači su utvrdili da je konzumacija alkohola "linearno negativno povezana s volumenom sive tvari u mozgu" - što znači da su čak i male količine alkohola korelirale s manje sive tvari.

Siva tvar su "važni dijelovi u kojima se obrađuju informacije", rekla je za CNN glavna autorica Anya Topiwala, viša klinička istraživačica s Oxforda, prenosi People.

Smanjen volumen sive tvari može dovesti do lošijih performansi na testovima memorije i prirodno se događa s godinama, objasnila je. Međutim, pokazalo se da i konzumacija alkohola ubrzava taj proces više od ostalih "promjenjivih" čimbenika rizika, koji su "oni na koje nekako možemo utjecati, za razliku od starenja."

"Puno ljudi pije umjereno i misle da je to ili bezopasno ili da ih čak štiti", upozorila je Topiwala.

Nastavila je: "Kako još nismo pronašli lijek za neurodegenerativne bolesti poput demencije, znanje o čimbenicima koji mogu spriječiti oštećenje mozga važno je za javno zdravlje."