Poslije koalicijskih dogovora na državnoj razini, i bez HDZ-a BiH postoji parlamentarna većina koju čine - SDA s deset manadata, DF pet, Savez za promjene sedam, objavila je Federalna televizija navodeći u svojoj analizi kako nije upitna ni entitetska većina prilikom glasovanja u Zastupničkom domu PSBiH. Od 28 mandata iz Federacije, 14 pripada koalicijskim pratnerima SDA i DF.

Naime, poslovnik Zastupničkog doma PSBiH kaže: "Odluke u Domu donose se većinom glasova zastupnika koji su prisutni i glasuju. Zastupnici ulažu napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu zastupnika s teritorije svakog entiteta, osim ako je drugačije predviđeno Ustavom BiH i ovim poslovnikom".

Jasna entitetska većina

Jasno je da SDA i DF imaju deset glasova ili više od trećine entitetskih glasova, koliko je najviše potrebno da bi zakoni prošli entitetsko glasovanje, i to u uvjetima kada svi zastupnici nazoče sjednici. Entiteska većina u Zastupničkom domu PSBiH, kada je u pitanju Republika Srpska, jasna je - Savez za promjene uz jedan glas SDA iz RS-a ima jasnu i uvjerljivu većinu. SNSD, sa svojih osvojenih šest mandata ne može ništa učiniti protiv sedam mandata Saveza za promjene i SDA, navodi FTV.

Ako u državnom parlementu HDZ BiH postane opozicija, upitno bi moglo biti jedino odlučivanje u Domu naroda PSBiH. On se sastoji od 15 izaslanika - dvije trećine iz Federacije, jedna trećina iz RS. Pet Hrvata i pet Bošnjaka biraju se iz Federacije.

Prema Ustavu BiH, "nominirane hrvatske, odnosno bošnjačke izaslanike iz Federacije biraju hrvatski odnosno bošnjački izaslanici u Domu naroda Federacije''.

A u Domu naroda Federacije Klub Hrvata, prema izbornom rezulatatu, činit će izaslanici HDZ-a BiH, tako da je već sada izvjesno da će i u državnom Domu naroda u Klubu Hrvata biti većinom izaslanici HDZ-a BiH.

Hrvatski nacionalni interes

''I tu bi usvajanje svih zakona na državnoj razini moglo biti zaustavljeno ukoliko HDZ BiH ne pristane biti dio koalicije SDA-DF-Savez za promjene. Hrvatski izaslanici tako bi se uvijek mogli pozvati na vitalni nacionalni interes tijekom donošenja odluka u Domu naroda PSBiH, a usvajanje zakona moralo bi proći znatno dužu proceduru u Parlamentu BiH'', navodi Federalna televizija.

Situacija bi bila zanimljiva i u Vijeću ministra BiH ukoliko HDZ BiH bude parlamentarna opozicija, jer i mjesta u Vijeću ministra BiH dijele se vodeći računa o konstitutivnosti naroda.

"Vijeće ministara može održati sjednicu i odlučivati ako sjednicama prisustvuje više od polovine članova Vijeća ministara, od kojih, vodeći računa o članu IX.3. Ustava Bosne i Hercegovine, najmanje po dva iz svakog konstitutivnog naroda", stoji u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Sva mjesta u Vijeću ministra BiH koja pripadaju hrvatskom narodu pripala bi HDZ-u BiH ukoliko se ova stranka odluči biti u vlasti. Ako ne, stranke koje su u vlasti popunile bi ove pozicije.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BIH, situacija je jasna. SDA i Savez za promjene imaju dva člana - Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, a Dragan Čović svojim glasanjem ne bi mogao utjecati na donošenje odluka.

Tako na kraju teoretski sve može bez Dragana Čovića i HDZ BiH, koji je, prema izbornim rezultatima, legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

Nova platforma i crveni kartoni

No, Čović je izjavio kako je partner HDZ-u i koaliciji Hrvatskog narodnog sabora BiH onaj tko napravi vlast u Republici Srpskoj.

"Dodik me uvjerio da sa svojim koalicijskim partnerima ima takav kapacitet, i da će vlast napraviti vrlo brzo nakon objave izbornih rezultata, 25. ili 26. ovog mjeseca. A ako bi oni to uspjeli, onda je to evidentno. Dakle, moj odgovor je vrlo jasan: ko god uspije da napravi vlast u RS - on je naš partner", rekao je Čović Nezavisnim novinama.

S druge strane, sve su glasniji komentari o novoj platformi koja se nazire u dogovoru SDA, DF-a i Saveza za promjene.

Sveučilišni profesor, Mile Lasić, u izjavi za Srnu kaže kako je sporazum SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a već viđena stvar u BiH poznata pod šifrom "platforma" i da predstavlja klasično političko i pravno nasilje koje je opasno za BiH.

''Ako ovo znači da se onima koji će u Republici Srpskoj imati vlast i većinu daje 'crveni karton', te da se onima koji kod Hrvata imaju 52 posto podrške kaže 'evo ako hoćete dođite', onda to govori o totalnom nerazumijevanju BiH, koja ne trpi ovakvu vrstu nasilja", rekao je Lasić te istaknuo kako se ne može doći do političke zajednice u BiH ukoliko se negira i ignorira izborna volja konstitutivnih naroda, te da se to ne smije raditi nijednom od konstitutivnih naroda u BiH.

bljesak.info