Kompanija HMD Global, u čijem je vlasništvu brend Nokia, prije nekoliko dana je predstavila novi Nokia flagship, a to je Nokia 9 PureView.

Radi se o dosad najambicioznijem HMD-ovom mobitelu koji ima pet stražnjih kamera, najveći broj koji je viđen do danas. To su kamere od 12 megapiksela (f/1.8) od kojih dvije fotografiraju u boji, dok su preostale tri monokromne. Kad god pritisnete okidač, svih pet kamera snimaju različite ekspozicije koje se potom spajaju u jednu ultra detaljnu fotografiju. Ovisno o kompoziciji scene, individualne kamere mogu samostalno snimati više ekspozicija te dodati više detalja završnoj fotografiji. Rezultat je fotografija koja ima novu razinu detalja i boje.

Kako bi dobila ove kamere, Nokia se udružila s komapnijom Light te iskoristila njen Lux Capacitor čip za kontrolu kamere koji upravlja s ukupno pet kamera ovog smartphonea. Qualcommov Snapdragon 845 je dizajniran da podrži do tri kamere. Korisnici uređaja ih mogu i uređivati jer se Nokia udružila s Adobeom tako da im je na raspolaganju aplikacija Lightroom.

Kamere su definitivno najveća vrlina Nokije 9 PureView, a ostale specifikacije također nisu zanemarive. Uređaj posjeduje 6 GB RAM-a, 128 GB interne memorije, 5,99-inčni 2K OLED zaslon, bateriju od 3.320 mAh, zaštitno Gorilla Glass staklo, aluminijski okvir i senzor za otisak prsta integriran u spomenuti zaslon. Smartphone je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68, a kupci će ostati uskraćeni za 3,5 mm utor za slušalice.

Prodaja počinje u ožujku, cijena će ovisiti o tržištu, a u SAD-u će koštati 699 dolara.