Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier doputovao je danas poslijepodne u Tel Aviv u dvodnevni posjet Izraelu na poziv svog izraelskog kolege Isaaca Herzoga. Sa Steinmeierom putuje i predsjednica Bundestaga Bärbel Bas. Putovanje se doživljava kao poseban znak solidarnosti s Izraelom koji je 7. listopada napala teroristička skupina Hamas, pri čemu je ubijeno 1200, a oteto oko 240 ljudi.

Steinmeier i njegova supruga Elke Büdenbender, koja je također stigla u Izrael, bliski su prijatelji Herzoga i njegove supruge. Politički razgovori dvojice predsjednika planirani su za danas. Njemački predsjednik posjetit će i Oman i Katar.

Podržava rješenje s dvije države

Steinmeier je u subotu u videoporuci naglasio pravo Izraela na samoobranu od Hamasa. Međutim pozvao je i na poštivanje humanitarnih pravila. Sve mjere opreza kako bi se civili uklonili iz područja sukoba neophodne su i civili moraju biti opskrbljeni osnovnim potrepštinama, rekao je njemački predsjednik.

"To zahtijeva međunarodno humanitarno pravo, a to očekujemo i mi Nijemci", kazao je. Steinmeier se založio za dugoročno rješenje s dvije države, u sklopu kojeg bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti mirno jedni pored drugih. Kritizirao je činjenicu da je prilika za to propuštena zbog širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali.