Njemačke vlasti našle su se u utorak pod "vatrom kritika" zbog smrtonosnih poplava koje su zahvatile velike dijelove zemlje u prošlom tjednu, ostavljajući najveću europsku ekonomiju razorenu katastrofom, a koja su prognozirane danima ranije.

Dok je kancelarka Angela Merkel otputovala u zonu katastrofe,  drugi put, pojavila su se učestala pitanja kako su se pripremile lokalne i nacionalne vlasti za poplave.

- Pojavila su se upozorenja o gomilama mulja i nabujalim vodama koje su se kretale prema tim ljudima i tim se upozorenjima nije bavilo na način na koji  se trebalo baviti - izjavio je Julian Reichelt, urednik Bilda, njemačkih najtiražnijih novina, u diskusiji na online panelu.

Dok se zemlja nalazi samo deset tjedana od nacionalnih izbora, poplave su dovele u pitanje upravljačke sposobnosti njemačkih čelnika u kriznim situacijama, a opozicisjki političari tvrde da broj poginulih otkriva neke manjkavosti u pripremama za suočavanje s poplavama.

- Za neke ljude koji žive ovdje to predstavlja užasnu situaciju. Mnoge kuće su tako uništene da se u njima ne može boraviti. Jedina utjeha je solidarnost među ljudima - izjavila je Merkel tokom posjete.

U poplavama je poginulo više od 160 ljudi u Njemačkoj, a vodene bujice su harale selima, odnoseći kuće, ceste i mostove.

Vladini dužnosnici odbacili su sugestije da su učinili premalo za pripremu, i tvrde da su sistemi upozoravanja funkcionirali. Parlamentarna komisija za unutrašnju politiku trebala bi se sastati narednog tjedna kako bi raspravljali koliko je dobro sistem funkcionirao, prenosi Reuters.