Njemačka vlada je danas priopćila kako joj je Rusija garantirala da Europa neće morati isporuke ruskog plina plaćati u rubljima. Ured Olafa Scholza izdao je priopćenje u kojem navodi kako je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao njemačkom kancelaru da Europa može nastaviti plaćati plin u eurima.

U telefonskom razgovoru sa Scholzom, Putin je rekao da se novac može uplatiti u Gazprom banku, a zatim u rubljima prebaciti u Rusiju. Gazprom banka trenutno nije na udaru sankcija.

"Scholz nije odmah tijekom razgovora pristao na ovaj prijedlog, ali je zatražio da se on predoči u pisanom formatu kako bi mogao bolje razumjeti proceduru", rekao je njemački glasnogovornik, a prenosi DW.

Zemlje G7 odbile plaćati plin u rubljima

Podsjetimo, Putin je prošlog tjedna rekao da će "neprijateljski nastrojene" zemlje morati plaćati ruski plin u rubljima. Prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, Putin je rekao Scholzu da je takav zahtjev opravdan "činjenicom da su, kršeći norme međunarodnog prava, države članice Europske unije zamrznule devizne rezerve Banke Rusije".

Zemlje G7 odbile su zahtjev za plaćanjem plina u rubljima rekavši da bi to značilo kršenje ugovora. Njemačka je danas pokrenula plan za upravljanje opskrbom plinom ako zbog ruskog zahtjeva za plaćanjem u rubljima dođe do poremećaja ili obustave opskrbom plina.

Porast vrijednosti ruske valute

Ruske vlasti su danas priopćile da neće odmah tražiti da kupci plaćaju njezin plin u rubljima, obećavajući postupni prijelaz i dodavši da bi Rusija trebala raditi na ideji da proširi izvoz koji zahtijeva plaćanje u rubljima.

Ranije danas predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin rekao je da će Europska unija morati plaćati u rubljima ako želi ruski plin te da bi se to moglo odnositi i na izvoz nafte, žitarica, metala, gnojiva, ugljena i drvne građe. Vlada, središnja banka i Gazprom trebali bi iznijeti prijedloge za prijelaz na plaćanje u rubljima do četvrtka.

Putinova naredba da se ruski plin naplaćuje "neprijateljskim" zemljama u rubljima osnažila je rusku valutu, nakon što je pala na najniže razine u povijesti kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Europske cijene plina također su porasle.