Njemačke vlasti su nakon masakra u ukrajinskom gradu Buči iz zemlje protjerale 40 ruskih diplomata.

Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova, kazala je kako je taj potez odgovor na "nevjerojatnu brutalnost ruskog vodstva i onih koji slijede njegovu propagandu", piše AFP.

Pokolj u Buči

Podsjetimo, Ukrajina je optužila rusku vojsku da je "svjesno počinila pokolj" u Buči, gdje su nakon povlačenja ruskih postrojbi pronađene masovne grobnice i više stotina tijela.

Novinari agencije France Presse su u subotu u Buči pronašli tijela najmanje dvadesetorice muškaraca u civilnoj odori porazbacana po cesti i pločniku. Ti su "ljudi svi ubijeni metkom u glavu", rekao je Anatolij Fedoruk, gradonačelnik Buče.

Gotovo 300 tijela pokopano je u masovnim grobnicama, dodao je.

"Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu"

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Serhij Nikiforov kazao je za BBC da su u Buči nakon odlaska Rusa pronađene masovne grobnice.

"Pronašli smo masovne grobnice. Pronašli smo ljude vezanih ruku i nogu s tragovima metaka u glavama ispaljenih s leđa", rekao je za BBC Nikiforov. "Jasno je da su to bili civili i da su smaknuti. Čini se da su to ratni zločini", rekao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je za nedjeljno izdanje njemačkog lista Bild da se "to što se dogodilo u Buči i okolici Kijeva može opisati kao genocid".