Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je za CNN da je odgovornost za okončanje rata u Ukrajini u rukama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"To je u Putinovim rukama. On je taj koji je započeo rat bez ikakvog razloga. Sada je njegova odgovornost da okonča rat", rekla je Baerbock u ekskluzivnom intervjuu za CNN. S njom je razgovarala Christiane Amanpour.

"Brutalna stvarnost je da je Putin sam izabrao voditi rat protiv civila i boriti se protiv europskog mirovnog poretka", rekla je Baerbock.

"Rusija prelazi crvenu liniju"

Baerbock je rekla da Njemačka nudi povećanu vojnu pomoć ukrajinskoj vladi jer je NATO solidaran s Ukrajinom, a s druge strane je Rusija koja ne preza prijeći preko crvene linije.

"Morali smo promijeniti naš kurs jer se stvarnost brutalno promijenila, moramo činiti stvari koje nismo činili u prošlosti. Ukrajina treba našu vojnu potporu. Pokušali smo sve da izbjegnemo ovaj rat, ali Putinova je odluka bila suprotna i zato sada isporučujemo oružje Ukrajini", rekla je.

Dodala je da su sankcije bile učinkovite u ostavljanju Putina potpuno izoliranim, ali smatra da još uvijek postoje jake energetske veze između Rusije i Europe koje je potrebno prekinuti.

"Radimo na ukidanju ovisnosti o Rusiji"

"Pitanje o fosilnim gorivima, nafti i energiji, Europa je povezana s Rusijom. Stoga svaki dan radimo na postupnom ukidanju naše ovisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije", rekla je za CNN.

Na upit o tome što Putin govori u diplomatskim razgovorima, Baerbock je rekao da je ruski predsjednik ušao u ovaj rat s lažnom pričom, s lažima. "Ova pogrešna priča koju je pričao svijetu očito je također nešto u što i sam vjeruje", dodala je.

“Kada moj kancelar, kada drugi poput predsjednika Francuske razgovaraju s Putinom, govore mu da je ovaj rat započeo lažima, da je prekršio međunarodno pravo… ali on očito ne sluša nikoga", rekla je.

"Onih nekoliko ljudi koji su ostali iza njega ili oko njega koji zapravo mogu razgovarati s njim, ne usuđuju mu se reći istinu o stvarnosti u Ukrajini, da njegove trupe nisu tako uspješne kao što su mislile da će biti", dodaje njemačka ministrica vanjskih poslova.