S provedbom masovnog cijepljenja, a i boljom epidemiološkom situacijom, brojni radnici u mnogim zemljama se vraćaju na posao. No zahvaljujući pandemiji došlo je do nove dvojbe na radnom mjestu. Mogu li šefovi pitati jesu li zaposlenici primili cjepivo?

“Vaš šef nema pravo reći vam da primite cjepivo niti pravo pitati jeste li je već dobili”, rekao je dr. Wolfgang Panter, predsjednik Udruženja njemačkih liječnika medicine rada (VDBW) za Deutsche Welle.

Nadređeni ne mogu pitati liječnika u tvrtki jesu li i zaposlenici već cijepljeni. Koronavirus je možda doveo do proglašavanja izvanrednog stanja širom svijeta, ali osnovni zakoni o privatnosti nisu se promijenili za građane.

“Svi liječnici, uključujući liječnike u poduzećima, i dalje se moraju pridržavati liječničke tajne”, pojasnio je Panter. “Pandemija to ne poništava”, napominje liječnik.

Nema zakona o onome što vas kolega za radnim stolom preko puta vašeg može pitati. Ali ako ne želite govoriti o svom statusu kada je riječ o cijepljenju, “niste dužni odgovarati”, istaknuo je Panter.

Kako će se odvijati ti razgovori, uvelike ovisi o ukupnoj kulturi na radnom mjestu, smatra Panter. Ako se kolege slažu, a nadređeni općenito zanimaju za živote svojih zaposlenika, većina će ljudi vjerojatno biti otvorena po pitanju svog cijepljenja ili čak podijeliti slavljenički selfie nakon primanja vakcine u chatu radne grupe.

No, na radnim mjestima na kojima su kolege suparnici, a šef vlada željeznom rukom, zaposlenici će “vjerojatno zadržavati informacije”, rekao je Panter.

Tvrtke širom svijeta nude poticaje svojim radnicima da prime cjepivo. U Njemačkoj bi šefovi mogli stvoriti bonuse poput dodatnog dana godišnjeg odmora ili gotovinske isplate za sve one koji se cijepe, ako slijede određena pravila. U travnju je njemačka maloprodajna tvrtka Edeka Nord najavila da će zaposlenicima koji su bili dio grupe s većim rizikom pokloniti poklon karticu u iznosu od 50 eura za cijepljenje.

U SAD-u je primjerice lanac supermarketa Lidl u siječnju najavio da će svaki zaposlenik koji se cijepi protiv COVID-19 dobiti bonus od 200 dolara (165 eura). Panter kritički gleda na ovaj pristup.

“Ja osobno smatram vrlo pogrešnim stvarati ovakve poticaje za nešto za što bi svatko trebao sam odlučiti”, rekao je liječnik.