Mnogi njemački vodeći eksperti za pitanja gospodarske konjunkture prognoziraju prilično tmurna vremena na tržištu radne snage.

Konjunkturni barometar zaposlenosti u travnju pokazuje povijesni pad, a prema uglednom Ifo institutu, indeks zaposlenosti je s 93,4 boda u ožujku pao na samo 86,3 boda u travnju.

"Stoga će se nezaposlenost u Njemačkoj povećati", pišu stručnjaci.

Razlog tmurnim izgledima su planovi tvrtki da otpuste zaposlenike zbog korone krize. Institut Ifo anketirao je oko 9000 tvrtki o njihovom planiranju zapošljavanja u sljedeća tri mjeseca.

Prema Ifu, posebno će biti pogođene uslužne djelatnosti: Prvi put nakon financijske krize opet će biti otpuštanja. Prema analizama ovog instituta, smanjuje se i broj zaposlenih u maloprodaji. Izuzetak su samo supermarketi.

Čak ni građevinski sektor više ne može pobjeći od negativne dinamike zaposlenosti, unatoč sjajnim indeksima prije ove krize. Međutim, prema Ifu, nije jasno koliko je ljudi pogođeno.

IAB, istraživački institut Savezne agencije za zapošljavanje (BA), govori o "neviđenom padu". Njihov barometar na tržištu rada opao je u travnju za 6,8 bodova u odnosu na prethodni mjesec. S 93,5 bodova njihov indikator ima najnižu vrijednost ikad.

"Deset godina za redom zapošljavanje je u Njemačkoj išlo uzlaznom putanjom. Ovaj trend je naglo prekinut ", kaže Enzo Weber, IAB-ov ekspert.

Agencije za zapošljavanje očekuju da će se broj nezaposlenih tijekom sljedećih nekoliko mjeseci povećati za oko 30 posto, na preko tri milijuna.

Tijekom druge polovice godine, u slučaju postupne normalizacije gospodarske aktivnosti, mogla bi se, međutim, anulirati polovica predviđenog povećanja broja nezaposlenih.

Za travanjske podatke Federalne agencije za zapošljavanje (BA), koji će biti objavljeni u četvrtak, stručnjaci očekuju da se desezonirani broj nezaposlenih poveća za 76 000. Stopa nezaposlenosti bi na taj način porasla na 5,2 sa sadašnjih 5,0 posto.