Čelnici četiriju političkih stranaka u Nizozemskoj koje su sudjelovale u pregovorima o formiranju koalicijske vlade dogovorili su se nakon rekordnih 208 dana pregovora, priopćili su u ponedjeljak.

"Postigli smo dogovor nakon pregovora", rekao je premijer na odlasku Mark Rutte, dodavši da je "veoma zadovoljan" nakon zadnjeg sastanka stranačkih čelnika u ponedjeljak u Den Haagu, sedam mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

Objavom dogovora na današnji dan izjednačen je rekord u duljini pregovora za formiranje vlade od 208 dana. No novu vladu još treba potvrditi donji dom parlamenta koji zasjeda u utorak.

Po načelima Biblije, CU se protivi pobačaju

"Napokon. Sretan sam. Mislim da je dogovor na tragu onoga što svi žele", rekao je Alexander Pechtold, čelnik liberalne stranke D66.

No stručnjaci upozoravaju da će se koalicija teško održati. D66 će vladati s VVD-om, strankom premijera na odlasku Marka Ruttea, pobjednicom izbora održanih u ožujku te s dvjema kršćanskim strankama: pragmatičnim CDA-om i nešto konzervativnijom Kršćanskom unijom (CU).

D66, stranka koja u svom nazivu nosi godinu osnutka, zauzima se za pobačaj, za prava LGBT zajednice i da se pravo na eutanaziju uvede za sve koji žele prekinuti svoj život, a ne samo bolesnike u terminalnoj fazi bolesti.

CU se pak vodi načelima Biblije, protivi se pobačaju, braku osoba istog spola i eutanaziji.

Ova koalicija osigurava Marku Rutteu i partnerima većinu koja preteže za samo jedno zastupničko mjesto, sa 76 od 150 mjesta u parlamentu.

Ako Rutte i ostane premijer, sastav njegove treće vlade neće se znati prije 23. listopada, objavila je javna televizija NOS.