Vrhovni sud u Nizozemskoj odlučio je u petak da je ova zemlja djelomično odgovorna za smrt 300 muslimana ubijenih u srpnju 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda.

Članovi obitelji ubijenih prvobitno su tužili Nizozemsku 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih nizozemske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. srpnja 1995. godine znajući da će biti ubijeni, prenosi Euronews.

Oko 8.000 osoba, uglavnom dječaka i muškaraca, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske u masakru koji su počinili u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je kako su žrtve razočarane presudom, imajući u vidu da je odgovornost Nizozemske u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgojnost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće.

''Majke trenutno razgovaraju s odvjetnicima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strasbourgu'', kazao je Tahirović.

Naglasio je da će se vjerojatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Nizozemska itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević smatra kako je presuda očekivana.

''Ova današnja presuda je, moram reći, očekivana, jer Nizozemska nije bila spremna prihvatiti odgovornost, a naravno da je, itekako, odgovorna'', rekla je Memišević Feni.

Istaknula je kako je užasan zločin to što su žrtve, koje su u srpnju 1995. tražile spas u bazi UN-a koju je osiguravao nizozemski kontingent, protjerane, usprkos činjenici da je Nizozemska dobila mandat UN-a da čuva te ljude.

''Moram reći da je na taj način ona (Nizozemska) suodgovorna za genocid u Srebrenici, jer je omogućila Mladićevim trupama da u krvi Srebreničana uguše tu enklavu'', precizirala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Podsjetila je je kako nitko i nikada ne može mrtve vratiti, kao što ni bol i traumu koje majke i preživjeli nose ne može nikakva materijalna nadoknada olakšati, navodeći kako bi priznanje odgovornosti bila određena satisfakcija.

''Ovo što je danas potvrđeno je očekivano i to je samo još jedan kamenčić u  mozaiku licemjerja svijeta koji je Srebrenicu ostavio na cjedilu'', kazala je Memišević.