Pred nama je špica sezone u kojoj će se u mnogim destinacijama tražiti krevet više iako je ova godina, za razliku od lani, pod velikim znakom štednje.

Njemačka je i dalje hrvatsko najjače emitivno tržište s kojeg dolazi najveći broj gostiju, a govoreći o aktualnoj situaciji na njemačkom tržištu, Romeo Draghicchio, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Frankfurtu, kazao je da se ljetna sezona konačno odvija u normalnim okvirima.

''Već početkom godine interes Nijemaca za putovanja bio je iznimno velik, uz kraći zastoj potražnje na samom početku ratnih zbivanja u Ukrajini. Sezona s njemačkog tržišta odvija se sukladno planovima i očekivanjima te u predviđenoj dinamici. Hrvatska se na njemačkom tržištu potvrdila kao tražena destinacija koja igra važnu ulogu za njemačke putnike.

S druge strane, njemački gosti potvrdili su se kao najvažnije tržište za hrvatski turizam, a pogotovo se njemačko tržište potvrdilo kao tržište na koje se mora računati i u nestabilnim vremenima. Trenutačno u Hrvatskoj boravi više od 210.000 Nijemaca, a očekuje se da će ih biti i više u sljedećim tjednima jer su školski praznici u dijelu pokrajina tek počeli ili počinju sljedećeg tjedna'', kazao je Draghicchio za Novi list.

Kriza s energentima je dodatno pojačala inflatorni pritisak na budžet domaćinstava. Analiza instituta GfK pokazala je da su Nijemci počeli štedjeti na proizvodima za dnevnu upotrebu, kao, primjerice, živežnim namirnicama. Međutim, ista analiza je pokazala da se trenutačno ne štedi na putovanjima, što je svakako rezultat činjenice da se zbog pandemije dvije godine nije moglo putovati normalno pa postoji veća potreba i želja za putovanjima.

Samim time su se njemački gosti vratili u skoro sve destinacije u kojima su ljetovali u razdoblju prije pandemije, dakle, i Tursku, Grčku, Španjolsku…

Komentirajući aktualnu situaciju s njemačkog tržišta, čelni čovjek minhenskog touroperatora ID Riva tours Selimir Ognjenović kazao je da aktualne brojke noćenja i dolazaka govore dovoljno o raspoloženju njemačkih gostiju da dođu na odmor u Hrvatsku.

Podsjetio je na to da su najave bile odlične u siječnju i veljači, no uslijedio je ožujak i šok vezan za rat u Ukrajini nakon čega se i u travnju gubilo nadu da će buking ovog ljeta krenuti nabolje. A sada se s njemačkog tržišta ruše rekordi.

Ipak, broj jedan je pitanje štednje.

''Prosječan Nijemac je mislima potpuno u predstojećoj zimi po pitanju grijanja, dostupnosti plina i energije općenito. To su pitanja koje pune vijesti te koja će od njemačkog gosta napraviti potrošača koji neće biti kao lani široke ruke, već će paziti s troškovima. To je bilo i za očekivati. Lani kad je Nijemac putovao nakon toliko mjeseci karantene, nije razmišljao o troškovima.

No u ovom trenutku njemački gost kaže ‘u redu, to sam već uplatio, no bilo bi dobro nešto od tog novca koji uzimam sa sobom na ljetovanje donijeti doma jer će trebati nazimu‘. To je racionalno i realno razmišljanje u ovoj nesigurnoj situaciji'', kazao je Ognjenović te upozorio na to da upravo u ovom trenutku kad su njemački gosti stigli u nikad većem broju u našu zemlju treba biti pažljiv s cijenama kako gosti to ne bi u narednim sezonama penalizirali odlaskom u neku drugu zemlju.

''Njihova senzibilnost na sve troškove ove godine postaje veća i mi sada zbog naše budućnosti također moramo biti racionalni i davati vrijednost za novac. Tržišni principi nisu da se ‘dere‘ gosta, nego da se od gosta uzme optimum onoga što će on sa zadovoljstvom platiti. Da se dođe do istog prometa u financijskim pokazateljima, ove će godine trebati više truda, prilagođavanja i više malih ponuda. A ne grabež'', kazao je Ognjenović za Novi list.