Kuhanje s biljnim uljima poput suncokretovog oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavio je u nedjelju britanski tisak.

Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski znanstvenici.

Prilikom zagrijavanja biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju kemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama SZO-a, prenosi Daily Telegraph.

Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje.

Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim tlakom i mentalnim bolestima.

Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti Sveučilišta Oxford.

On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija.

Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci.
(Hina)