Unatoč tome što nas se stalno savjetuje da je svježe povrće zdravije od kuhanog, postoji nekoliko iznimki koje imaju bolju nutritivnu vrijednost nakon što se prokuhaju.

Rajčica, mrkva, špinat, šparoga i gljive neke su od namirnica koje su puno zdravije kuhane. Nutricionistica Mel Wakeman savjetuje: 'Mnogi nutrijenti u povrću se slabije apsorbiraju u probavnom sustavu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla. Vlakna u biljkama se često vezu s mineralima pa ih tijelo teže iskoristi'.

'Grijanje može oslabiti vezu između vlakana i minerala, koji se onda oslobađaju u probavnom sustavu', nastavlja Wakeman, koja tvrdi i da otpuštanje takvih nutrijenata može djelovati blagotvorno na zdravlje, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.

No, važno je imati na umu i da prekuhavanje može uništiti vitamine stoga je dobro kombinirati svježe i kuhano povrće, ali i truditi se da kuhate povrće tek koliko je nužno.

Zbog toga je najbolje kuhati povrće na pari ili u mikrovalnoj, te izbjegavati kuhanje u suvišnoj masnoći koju povrće upija poput spužve.

Daily Mail/Magazin.hr