Ministri odbrane zemalja NATO saveza odobrili su u četvrtak na sastanku u Bruxellesu formiranje snaga za brzo djelovanje koje bi se trebale razmjestiti u istočne zemlje saveza kao odgovor na prijetnju iz Rusije i krizu i rat u Ukrajini.

Ministri su zaključili da je došlo da napretka u provedbi tzv. Readiness Action plana, zamišljenog još na summitu u Walesu prošle godine a koji predviđa utemeljenje takvih snaga.

Osim prijetnji koje dolaze s istoka, snage "Spear head" bile bi u kratkom vremenu spremne reagirati na prijetnje koje bi se mogle pojaviti i iz drugih žarišta u blizini granica saveza, poput Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike.

Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Španjolska i Velika Britanija prihvatile su biti prve zemlje koje će sudjelovati u tim novim snagama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare, po završetku sastanka ministara odbrane NATO-a.

-To će biti uistinu multinacionalne snage - naglasio je i dodao da je to snažan signal NATO solidarnosti.

Nove snage za brzo djelovanje rasporedit će se u Litvi, Latviji i Estoniji s glavnim štabom u Poljskoj, a dio snaga rasporedit će se u Rumuniji i Bugarskoj, prenosi Hina.

(Fena)