Ova divlja biljka je bila ustaljena hrana naših predaka. Danas mnogi ne znaju kako izgleda niti su je probali ili su samo čuli za nju, ali je nisu konzumirali.

To je samonikla biljka, ali se uspješno može uzgajati i u vrtu.

Kako izgleda srijemuš?

Srijemuš, divlji luk ili medvjeđi luk (Allium ursinum L.) je zeljasta biljka izrazito hranjivih i ljekovitih osobina o kojima se malo zna. Medvjeđi luk, kako su ga u narodu najčešće zvali, jer je to glavna hrana medvjeda kada se bude iz zimskog sna, raste u visinu od 20 do 40 cm, u proljeće kad se i bere izraste u dva duguljasta lista koji se sužavaju u usku peteljku. Ima bijelu ili žućkastu lukovicu koje se sakupljaju u ljeto i jesen prije sazrijevanja ploda. Lukovice se koriste kao začin. Ima bijele zvjezdaste cvjetove i cvjeta u svibnju i lipnju. Nastanjuje humusna tla u šumi ili kraj rijeka. Sjeme je crne boje kojim se hrane drugi organizmi, najčešće mravi.

Sakupljajući sjeme upravo ga i mi možemo uzgajati. Zahtijeva dobro osunčana i vlažna tla na otvorenom ili zaštićenom prostoru. Može se direktno sijati u zemljište ili ga možemo presađivati sa staništa na našu parcelu ili djeljenjem lukovica u jesen ili rano proljeće.

Moćniji od češnjaka?

Uglavnom primjenu ipak ima kao salata, ali se može dodavati varivima, pečenjima, tjestenini kao začin. Može se dodavati u omlet ili u sirni namaz. Njabolje ga je konzumirati u svježem stanju kakvu primjenu uglavnom i ima, jer se termičkom obradom umanjuju njegova ljekovita svojstva.

Najviše se bere u šumi na prirodnom staništu i to najčešće ljubitelji prirode i izletnici, nego što se uzgaja u vrtovima. Beru se mladi listovi u rano proljeće tijekom travnja i svibnja, prije cvjetanja kad listovi obiluju najviše vitaminima. Nešto stariji listovi su ljuti. Mladi listovi sadrže dosta vitamina, čisti krv, jetru i žuč od toksina. Ubran, u hladnjaku se može čuvati i do 10 dana.

Prema narodnoj medicini, koristi se kod povišenog tlaka, bolesti jetre kod crijevnih parazita, lijek je za pluća, bolesti rana, čišćenje rana, jača imunitet ima antivirusno i antibakterijsko svojstvo. Mogu se pripremati razne tinkture od listova i lukovica medvjeđeg luka.

Podugačka je lista dobrih osobina ove biljke: pomaže kod respiratornih problema, povećava koncentarciju i pamćenje, dobar je kod nesanice i vrtoglavice, blagotvorno djeluje na osteoporozu i artritis, pomaže u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, potiče rad bubrega, snižava krvni tlak, ublažava simptome gripe i prehlade, smiruje probleme probavnog trakta, otklanja dijareju, liječi lijena crijeva i probleme s tvrdom stolicom, veže za sebe otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želuca te ih izbacuje iz organizma, snižava kolesterol, prirodni je antibiotik, pomaže kod gihta i reume.

Zbog svega nabrojanog mnogi smatraju da je moćniji od češnjaka. U odnosu na njega ima blaži okus i lakše je podnošljiv za probavni  trakt za osobe koje ne mogu često konzumirat češnjak.

Sliče mu otrovne biljke

Trebaju ga brati samo iskusni berači, jer mu dosta biljaka sliči koje su otrovne. Ako nismo sigurni u prepoznavanju, list prije branja možemo malo protrljati između prstiju pa će se po mirisu luka otkloniti nedoumica.

Neprikosnoveni je dar prirode koji može poslužiti kao hrana, lijek i začin. Vjerujem da će sva nabrojana  ljekovita svojstva i dobre osobine ove samonikle biljke natjerati mnoge da ga više konzumiraju i da se upute u pravcu šume u potrazi za ovom čudotvornom biljkom.

Izvor: Agroklub.com