Prije tridesetak godina i više, svečane su prilike bile nazamislive bez slatkiša koji se nazivao domaćom bajaderom. Jeste li ga i vi radili? Možda je vrijeme da mu se vratite, osobito ako imate problema s kolačima koji sadrže mlijeko - ova slatkiš ga nema ni kapi, ali pod uvjetom da ste nabavili kekse bez mlijeka, jer klasični "petit" keksi ga sadrže, pa pripazite.

Što se tiče čokolade, s Kraševom čokoladom za kuhanje nemate straha jer ne sadrži šećer, a po pitanju masnoće koristi se margarin, koji u nutritivnim smislu nije baš najbolja opcija pa razmisloite o tome da ga zamijenite kokosovim uljem ili nekom drugom nerafiniranom mašću.

Ono što je posebno dobro u ovom receptu je to što je ova slastica najbolja nakon dan-dva, pa je savršena za prilike u kojima kolače treba napraviti unaprijed. Neće se isušiti ni pokvariti, zapravo može postati samo ukusnija i izvrsno se čuva i do dva tjedna, a tajna je u šećernom sirupu koji djeluje kao konzervans.

Iako se prave bajadere rade s bademima, a većina nekoć popularnih recepata za domaće je bazirana na orasima, recept koji donosimo u nastavku zahtijeva lješnjake i to pržene. Nama to zvuči kao super ideja i planiramo je isprobati čim prije.

Domaća bajadera s lješnjacima

Sastojci:

200 g lješnjaka
200 g keksa
200 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
150 ml vode
2 žlice ulja

Priprema:

Lješnjake toastirajte na suhoj tavi ili u pećnici pa ih pustite da se ohlade i samljeite. Za bolji okus i ljepši izgled kolača dobro ih je oljuštiti od smećkaste kožice. Kad su se ohladili, sameljite ih.

Sameljite i kekse.

Šećer, vodu i margarin prokuhajte, a čim se otopi margarin, dodajte 100 g čokolade razlomljene na kockice pa sve dobro izmiješajte.

Maknite s vatre pa odmah umiješajte lješnjake i kekse te dobro promiješajte i izlijte u srednje velik kalup obložen papirom za pečenje te dobro izravnajte.

Preostalu čokoladu zagrijte na pari s uljem, a kad se otopi prelijte je po kolaču. Pustite da se ohladi i stisne prije rezanja.