Bijeli luk ima ljekovita svojstva koja se prirodno bore protiv bakterija, virusa i gljivica… Voda od bijelog luka može potpuno regenerirati organizam za tjedan dana.

U našoj tradicionalnoj medicini bijeli luk zauzima posebno mjesto, što je potvrdila i službena medicina sredinom prošlog stoljeća. Sadrži više od dvjesta biološki aktivnih materija, a najprisutnija su eterična ulja, vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalij, željezo, sumpor, jod, kalcij, fosfor, selen, kao i aminokiseline, enzimi, polioze poput inzulina, adenozin i alicin. Svi sastojci su u koncentriranom obliku i ljekovite su i u minimalnim količinama, a ljekovita je i voda od bijelog luka.

Službena medicina potvrdila je da adenozin iz bijelog luka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a organske komponente koje sadrže sumpor smanjuju kolesterol i djeluju preventivno na razvoj malignih bolesti. Potvrđeno je da dovodi do širenja krvnih žila, i to naročito perifernih kao što su krvne žile glave, očiju i nogu, što je značajno za pojedine vrste glavobolja, kao i bolne grčeve u potkoljenicama.

Što još može bijeli luk?

Bijeli luk snižava krvni tlak za pet do deset posto, normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad krvnih žila i bolju ishranu srčanog mišića, a djeluje i na održavanje elastičnosti krvnih žila. Također pospješuje varenje i rad želuca, potiče rad jetre, bubrega i prostate, a pomaže i u liječenju različitih plućnih oboljenja. Izrazito je djelotvoran u liječenju gripa i bronhitisa, zbog čega ga u Rusiji zovu i ruski penicilin.

Neke studije su također pokazale da bijeli luk može da stimulira imuni sistem da uspori rast tumora, te bi njegova redovna upotreba trebalo da postane vaša zdrava navika.

Kako se priprema voda od bijelog luka?

Očistite 8 čenova bijelog luka i prepolovite svaki čen. Isperite čen ispod mlaza vode, a zatim ga stavite u teglu. Nalijte litar vode, zatvorite teglu i ostavite je u frižideru na sat vremena.

Kako se koristi?

Koristi se tako što se pomiješa četvrtina „bjelolučane vode“ sa šoljom obične vode, a pije se nekoliko puta dnevno, najmanje tri, osim prvog dana kada može da se pije na svakih sat i po. Ova doza će vam biti dovoljna za tri do četiri dana, nakon čega možete napraviti drugu dozu.

Recept plus protiv starenja

Mješavina bijelog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma. Sitno sameljite pet glavica bijelog luka pa pomiješajte s pola kilograma meda i sokom od pet limuna. Naspite u staklenu posudu, poklopite i ostavite da odstoji 8-10 dana.

Nakon toga dva puta dnevno, prije obroka, uzimajte po jednu kašiku mješavine.