Vjerojatno vam nije palo na pamet da đumbir možete uzgojiti i da je dovoljno samo kupiti jedan korijen. Iako đumbir potječe iz Azije, može se uzgajati i kod nas. Rano proljeće, što znači kraj veljače i početak ožujka, pravo je vrijeme za sadnju đumbira uz ostale biljke.

Dovoljno je kupiti jedan običan korijen đumbira, potopiti ga u neprozirnu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Nakon 24 sata izvadite ga i stavite u ziplock vrećicu te ostavite na potpuno tamnom mjestu, prenosi Informer. Nakon deset do petnaest dana na korijenu će se pojaviti klice.

Botaničari objašnjavaju da je daljnji postupak isti kao kod sadnje krumpira. Dio s mladicama stavlja se u posudu sa zemljom i zalijeva. Vani se iznosi kada temperatura počne prelaziti 15 Celzijevih stupnjeva dulje od sedam dana. Za sve ovo treba puno topline, sunca i zalijevanja, a nakon mjesec dana dobit ćete prekrasnu biljku koja će cvjetati tijekom ljeta, a na jesen ćete moći izvaditi korijen i koristiti je.

Zingiber officinale iliti đumbir je trstici slična biljka, čije stabljike mogu doseći i do 1,5 m. Ima uske zelene listove i žućkasto roze cvjetove. Prema dostupnoj literaturi, đumbir potječe iz bujnih tropskih azijskih šuma, međutim, danas se uzgaja kao kultura u tropskim i suptropskim zemljama. Najveći proizvođač današnjice je Indija, a slijede je Nigerija, Jamajka, Sierra Leone, Haiti… Na našem tržištu može se pronaći svjež, u obliku gomolja, ali i u obliku praha, kao začin, a ponegdje i kao ušećerena delikatesa. Svježi gomolj je aromatičan, pikantan i ugodnog mirisa.