Dolaskom zime u kolektivima u kojima obitavaju djeca, poput vrtića i škola, sve češće se pojavljuju različite respiratorne i probavne bolesti, koje kao posljedicu imaju i značajan pad imuniteta.

Rota virus, bronhitis, laringitis i upale grla te različite crijevne viroze bolesti su koje se lako prenose s jednog djeteta na drugo jer su djeca u čestome međusobnom kontaktu te u kontaktu s većim brojem virusa i bakterija. Između treće i šeste godine djeca najčešće obolijevaju od upale gornjih dišnih puteva, a takve infekcije prenose se kapljičnim putem (kašljanjem, kihanjem i govorom).

Uz curenje nosa vrlo često se javlja i akutna upala grla koju prati povišena temperatura. Mnogo virusnih infekcija, kod djece koja pohađaju vrtić i školu, prerasta u bakterijske, koje su ozbiljnije, s puno izraženijim simptomima (viša temperatura, iscjedak iz nosa, intenzivan kašalj koji može dovesti do težeg disanja i hroptanja). Bakterijske bolesti traju dulje i ne prolaze bez antibiotika.

Ipak, stručnjaci smatraju da bolesti poput vodenih kozica i šarlaha najjače ruše imunitet dječjeg organizma.
- Sad je razdoblje u kojem ima dosta vodenih kozica i one jako oslabe imunitet, kao i šarlah i ospice, zbog kojih bi se trebalo cijepiti. Razlog naglom i jakom slabljenju imuniteta je taj što kod male djece imunološki sustav nije dovoljno razvijen - kaže Marija Vuković, medicinska sestra s Telefončića, savjetovališta za rani razvoj djece.

Šarlah uzrokuje bakterija beta hemolitički streptokok. Manifestira se upaljenim grlom, tipičnim osipom i visokom temperaturom, a liječi se antibiotikom. Prije svake primjene antibiotika dobro bi bilo napraviti bris ždrijela (makar i brzi) jer i neke virusne bolesti mogu imati sličan tijek te u tom slučaju nije nužno da dijete pije antibiotik. Roditelji često nisu sigurni koliko je vremena potrebno za oporavak nakon prebolijevanja navedenih bolesti i kad je vrijeme za povratak u kolektiv. Vuković kaže kako zdravstvene preporuke kažu da vrijeme oporavka ovisi o bolesti koju je dijete preboljelo.

- Ako je dijete imalo nekompliciranu virusnu bolest dišnih organa s visokom temperaturom, trebalo bi sedam dana biti pošteđeno od vrtića. Ako se razvila komplikacija pa je dijete trebalo uzimati i antibiotik, tad barem od 10 do 14 dana treba biti pošteđeno od povratka u vrtić - pojašnjava Marija Vuković.

Ako se pak radi o blažem obliku bolesti, samo s kašljem i bez temperature, tad je dovoljno da se dijete nekoliko dana oporavlja kod kuće, no najsigurnije je da se roditelji konzultiraju s pedijatrom za svaki zaseban slučaj. Nakon što bolest završi, potrebno je djetetu kontinuirano ojačavati imunitet na način da mu se u prehrani pojača zastupljenost voća i povrća, uvedu probiotici i smanji unos šećera. 

Naime, šećer smanjuje broj i funkciju bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv infekcija te su zadužene za povećavanje učinkovitosti imunološkog sustava. Također, važan je i dostatan unos tekućine tijekom dana u obliku vode, mlijeka ili prirodnih voćnih sokova bogatih vitaminima.

Kretanje na svježem zraku i primjerena fizička aktivnost također pridonose jačanju imuniteta, kao i dovoljno sna i odmora. San, osim što utječe na psihički i fizički razvoj djeteta, pomaže i pri održavanju zdravlja. Loš san može smanjiti otpornost organizma, povećati vjerojatnost pojave raznih infekcija, ali i utjecati na njihovo trajanje.

Za podizanje imuniteta odličan je vitamin C, vitamini B skupine, cink te neizostavne omega-3 masne kiseline.
Na kraju treba podsjetiti na staru izreku "čistoća je pola zdravlja", što znači da dijete treba naučiti kako pravilno prati ruke.

Prehranom protiv viroza i prehlada

Brojne namirnice pridonose jačanju imuniteta dječjeg organizma, a prehrana mora biti uravnotežena. Od voća nikako ne treba preskočiti naranče, limune, mandarine, banane, borovnice, grejp i jagode. Imunitet jačaju i brokula, rajčica, češnjak, luk, špinat, tikvice, mrkva te kelj. Navedene namirnice obiluju visokim udjelom vitamina i minerala, kao i antioksidansa potrebnih za jačanje imuniteta. Tijekom zime češće posegnite i za đumbirom koji je odličan za podizanje imuniteta i sprečavanje prehlade.

Krhki imunitet

Premalo sna i odmora također može narušiti dječji imunitet, baš kao i uzimanje premalo tekućine te nedovoljno kretanja i boravka na svježem zraku.