Prošlog tjedna sud u Washingtonu osudio je ruskog hakera Romana Selezneva na čak 27 godina zatvora, što je najveća kazna u povijesti na koju je u SAD-u osuđen jedan haker. Seleznev je hakirao računala malih kompanija i velikih financijskih institucija i krao brojeve kreditnih kartica te je nanio financijsku štetu od skoro 170 milijuna dolara. Prilikom izricanja presude, naglašeno je kako je kazna ovako velika jer se Seleznev smatra pionirom koji je odigrao važnu ulogu na crnom tržištu na kojem se prodaju podaci vezani uz bankovne kartice.

"Danas je loš dan za hakere diljem svijeta. Mišljenje kako je internet divlji zapad na kojem je sve dopušteno sada je stvar prošlosti. Kako je gospodin Seleznev saznao, a ovo neka bude upozorenje i drugima, blisko surađujemo s partnerima diljem svijeta u borbi protiv cyber kriminalaca", komentirala je presudu državna tužiteljica Annette Hayes. Roman Seleznev uhićen je još 2014. godine na Maldivima (na njegovom prijenosnom računalu pronađeni su brojevi i informacije o 1,7 milijuna kreditnih kartica) – Rusi su njegovo uhićenje proglasili otmicom, a cijela stvar vezana uz ovog hakera, njegovo uhićenje i suđenje ima i političku pozadinu jer je riječ o sinu ruskog političara koji je dobar prijatelj s Putinom.

Prije donošenja presude Seleznev je napisao pismo američkom sudu u kojem je opisao svoje teško djetinjstvo i odrastanje, ali i životne probleme jer je 2011. godine teško ozlijeđen u terorističkom napadu u Maroku – oporavak je trajao više od godinu dana, a nakon toga se razveo od žene, no s obzirom na kaznu od 27 godina zatvora (tužiteljstvo je tražilo 30 godina zatvora), ovo mu pismo nije previše pomoglo.