Izborni pobjednici ovoga tjedna započinju pregovore oko uspostave vlasti na svim razinama u BiH. Lideri stranaka koje su osvojile najveći broj glasova će u Mostaru već idućih dana otvoriti razgovore oko prioriteta, a sada je to svima brza uspostava vlasti, kako bi u 2015. ušli s novim vladama. Kako doznajemo, ovoga tjedna će se u Mostaru prvo sastati izaslanstva HDZ-a BiH i SDA. Dragan Čović i Bakir Izetbegović sa suradnicima će razgovarati kako i na koji način, te s kojim partnerima početi proces uspostave vlasti. Prema našim saznanjima na stol će se iznijeti razmišljanja i jedne i druge stranke oko svih važnih pitanja za funkcioniranje BiH, a nezaobilazna tema će biti i Mostar.

I Čović i Izetbegović su izabrani za članove Predsjedništva BiH ispred svojih naroda i uskoro će preuzeti dužnost. Stoga je cilj serijom razgovora između ovih i drugih stranaka pokušati definirati ključna pitanja, otkloniti eventualne probleme kako bi se što prije postigao konačan dogovor o budućoj vladajućoj koaliciji stranaka u BiH. Kako je najavljeno iz SIP-a, danas će se objaviti utvrđeni rezultati izbora, te se nakon toga pokreću lančani slijedovi događaja koji bi mogli rezultirati time da se nova vlast uspostavi do Nove godine. Lideri su uvjeranja kako je dogovor moguće postići i ranije bude li razumijevanja i kompromisa sa svih strana. Poslije sastanka s SDA, u Mostar također ovoga tjedna dolazi Milorad Dodik s najbližim suradnicima. Dodik je uvjeren kako će SNSD biti dio buduće strukture vlasti na državnoj razini, odnosno da su SNSD i HDZ BiH nezaobilazni faktor u formiranju Vijeća ministara BiH.

“Polovicom ovoga tjedna imat ćemo sastanak s HDZ-om na kojem ćemo formalizirati suradnju i u idućem razdoblju”, najavio je Dodik. – Dogovoreni su sastanci kako bi se izborni pobjednici što prije dogovorili o koncepciji vlasti koja bi se trebala formirati do kraja godine, ili barem glavni dio vlasti na svim razinama, izjavio je prije nekoliko dana predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović. Nakon sastanaka s SDA i SNSD-om, planirani su sastanci HDZ-a BiH i s drugim strankama. Nakon ovotjednih razgovora u Mostaru bit će dogovorena dinamika daljnjih koraka, te u kojem smjeru će ići pregovori. Plan je i da se odmah nakon objave konačnih razultata izbora sazovu županijske Skupštine.

Usporedno u RS-u su već otvoreni, unutar koalicije stranaka, razgovori oko vlasti. - Izbori su iza nas i sada je vrijeme da se krene s konkretnim djelovanjem. Prvi korak je da političari formiraju vladajuću koaliciju. Izazovi koji su pred BiH ne mogu čekati da prođu mjeseci u raspravama tko će dobiti koju poziciju. Stranke se moraju usmjeriti na politike i prioritete kojima će se doći do konkretnih rezultata, poručio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci bh. liderima.

vecernji.ba